A tökéletes krémleves: A francia Vichyssoise

  • 2017.09.06.
  • 2

Minden évszakban kiváló finomság!

A forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt.

Vichyssoise eredete máig vitatott – egyesek szerint a fogás Franciaországban, mások szerint Amerikában született. Legtöbben arra hajlanak, hogy Louis Diat tálalta először, aki a 20. század első felében volt évtizedeken át a New York-i Carlton Ritz konyhafőnöke. A francia származású szakács gyermekkori élményei alapján kreálta az ételt, s azért nevezte el így, mert Vichy közelében született.Mások szerint valójában Jules Gouffé francia szakács kreálta a receptet, akinek 1869-ben megjelent szakácskönyvében valóban szerepel egy nagyon hasonló recept. Így máig a vichyssoise a francia konyha egyik legkedveltebb levese a híres hagymaleves mellett. Ez a leves egyszerű és kevés alapanyagot tartalmaz, mindig a legjobb minőségű hozzávalókat válasszuk. A levest fogyaszthatjuk hidegen – ez Franciaországban a legnépszerűbb, mert úgy tartják a leves így adja ki legjobban az ízét- de melegen és langyosan is kiváló. Így ez a leves a forró nyarak és a hideg telek levese egyaránt.
Burgonyából, póréhagymából, tejszínből és csirkelevesből készülő, hideg krémleves, zeller chipssel vagy finomra vágott snidlinggel tálalva, kell ennél jobb? Érdemes elkészíteni, mert isteni finom, még a kezdők sem tudják elrontani.

Vichyssoise krémleves recept gluténmentes Hozzávalók: 100 g vaj200 g póréhagyma 150 g zeller500 g burgonyaFűszerek: 5 szál kakukkfű 1 csipet őrölt szerecsendió egy nagy csipet fehérbors1-2 kk *Himalája só – ízlés szerint3 dl tejszín 1,2 dl alaplé vagy 2 db Bio leveskockaFeltét:burgonya és zeller chipsvagy snidling

Vichyssoise krémleves recept elkészítése: A vajon megpároljuk a karikákra vágott póréhagymát hozzáadjuk a felkockázott zeller háromnegyedét, és a burgonyának, szintén a háromnegyed részét. Vigyázzunk, nehogy a zeller megbarnuljon!Majd, felöntjük alaplével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, egy csipet őrölt szerecsendió, és kevés kakukkfűvel megszórjuk.Miután megfőtt a zeller és a burgonya, leturmixoljuk, átszűrjük és hozzáadjuk a tejszínt, amivel újra forraljuk. Majd hagyjuk langyosra hűlni.Mialatt hűl a levesünk, bő olajon kisütjük a vékony karikára vágott burgonya, és zeller chipseket és a dísznek szánt kakukkfű ágacskákat valamint póréhagyma juliennt.Tálalásnál, a sült chipseket halmozzuk a tetejére.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza