Minden földi jóval: Töki pompos a kenyérlángos gluténmentesen

  • 2017.08.30.
  • 5

A töki pompos egy megmosolyogtató magyaros név.

Sok néven ismert: vakarék, langalló, töki pompos, kenyérlángos


Megtalálható rendezvényeken, magyar vásárokon, borfesztiválokon, ahol nélkülözhetetlen gasztronómiai velejárója az eseményeknek. De persze otthon is elkészíthető finomság. Kemencében sütve a legfinomabb, de sütőben is nagyszerűen elkészül.

És hogy mi az eredete a töki pomposnak? az alábbiakban olvashatjátok:
A töki pompos nem más, mint az amúgy kemencés lángos, vagy langalló néven ismert kenyérféle, megrakva tejföllel, hagymával, szalonnával, sajttal. A National Geographic honlapján a következőket olvashatjuk a témában: “A magyar konyhában az ősi, honfoglalás kori ételek mellett vezető szerepet játszanak a török hódoltság alatt meghonosodott étkek, amelyek közül a lángos vagy langalló az egyik legnépszerűbb. Bár a hódoltság hozta magával, azonban már az ókori rómaiak is ismerték a lángost, amely most a magyar konyha palettáját színesíti. A jellegzetesen török étel, azaz a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy, ahogy egyes területeken, régiótól függően nevezik: langalló, kemencés lángos, lángos kenyér vagy töki pompos néven. Neve a láng szóból eredeztethető. “A töki pompos odáig vitte, hogy ma már külön honlapja is van. Ezen elnevezés esetében a fenti etimológiával nem megyünk semmire, mert amíg a lángos szó kikövetkeztethető a lángból, a pompos semmiképpen sem vezethető vissza a pomp-ra. Legalábbis nem leszünk tőle okosabbak. Szláv eredetű szó ugyanis, amely a tájnyelvben vastagtésztát jelent. A töki jelző pedig a Tök nevű település melléknéviesülése: egy ott élő, pompos-sütéssel foglalkozó család helyeztette szabadalmi oltalom alá a nevet. Forrás De tény, hogy igazán laktató és mindenki szereti, legyen az gyerek, felnőtt egyaránt. Kezdőknek is ajánlom, mert tényleg egyszerű elkészíteni, attól függetlenül, hogy keleszteni kell, de minden percet megér. És, aki gluténérzékeny, annak sem kell lemondania erről a finomságról. 

Töki pompos a kenyérlángos recept gluténmentesen Hozzávalók: ½ kg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – de az Aldiban is kapható 3 darab közepes burgonya 1 kk *Himalája só 2½ dkg friss élesztő 1 kk cukor 400 ml tej Feltét: 2 db lila hagyma – vékony fél karikára vágva 1 konzerv kukorica 1 csomag bacon szalonna 2 csomag mozzarella sajt 10-15 dkg gouda sajt – reszelve kb. egy nagy doboz tejföl fele 2-3 gerezd fokhagyma – átnyomva Tepsi olajozásához: kókuszolaj(aki nem gluténérzékeny, az használhat Bio tönkölybúza fehérlisztet)
Töki pompos a kenyérlángos recept elkészítése: A burgonyát mossuk meg és tegyük fel 1 kk sóval főzni (héjastul). Ha megfőtt pucoljuk meg, és még melegen egy krumplinyomó segítségével nyomjuk át egy tálcára, és hagyjuk szétterülve kihűlni. 150 ml kéz meleg tejbe tegyük bele a cukrot, keverjük el, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, tegyük félre, és hagyjuk min. 15 percig, hogy felfusson. A maradék 250 ml tejet is langyosítsuk meg egy bögrébe, majd tegyük félre. A lisztet mérjük ki, a felét tegyük a tálba, utána adjuk hozzá a sót, keverjük el, majd öntsük rá a másik fele adag lisztet, (így nem fog érintkezni közvetlenül a felfuttatott élesztővel a só, mely ellenkező esetben tönkre tehetné a tésztát).
Majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a kihűlt krumplit. Majd kezdjük el összekeverni, és adagoljuk a bögrébe félre tett maradék tejet hozzá. Ha összeállt a tészta, tegyük ki egy kicsit meglisztezett konyhapultra (vagy vágódeszkára) és gyúrjuk át, akkor jó, ha szép sima és laza állagú (tehát nem keménynek) a kelt tésztánk, és már nem is ragad a kezünkhöz, vagy a konyhapulthoz a tészta. Majd egy ecset segítségével olajozzuk ki egy tálat és tegyük bele a tésztát kelni, a tetejét is megkenhetjük olajjal. Majd egy fóliával letakarva, hagyjuk 1 órát kelni.
Reszeljük le a sajtot, a mozzarella sajtot vágjuk fel kockára. A fokhagymát pucoljuk meg, és nyomjuk át egy fokhagyma nyomón, vagy reszeljük le, és keverjük el a tejföllel. A lila hagymát vágjuk fel vékony fél karikára. A bacon szalonnát pedig szintén vágjuk fel egy kicsit vastagabb csíkokra, én egy olló segítségével pikk-pakk fel szoktam vágni, gyorsabba megy, mint a késsel. Majd, ha készen vagyunk az előkészületekkel, tegyük félre.