Édes kényeztetés: Bostoni krémtorta

  • 2017.08.20.
  • 6

Csak még egy szeletet!

Igazi vendégváró és családi torta, krémes, omlós és nem lehet elrontani.


Nagyon egyszerű elkészíteni, így kezdőknek is ajánlom, arról nem is beszélve, hogy isteni finom és mutatós egyszerű torta. Igaz az eredeti torta krémje sodóval készül, és még középen landol egy finom sajttorta is, de hát nem én lennék, ha nem egyszerűsíteném le a receptet. Bár biztos finom az is, de az nekem már túl krémes lenne. És mivel, a lányom gluténérzékeny, így hát elkészítettem a Bostoni krémtortát gluténmentesen, így akár nevezhetjük, miért is ne…, Alias: Bostoni-Magyar gluténmentes krémtortának is… Bár én nem vagyok gluténérzékeny, de annyira megszerettem az így készült tortáimat, süteményeimet, mert annyira könnyűek, mondhatni légiesek, nem olyan nehezek, mint a búzaliszttel készült sütik. Simán beverek belőle akár két szeletet is.
És hogy mi az eredete a Bostoni krémtortának?, a recept végén olvashatjátok.

Bostoni krémtorta gluténmentes Hozzávalók: 100 g Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék itt – Aldiban is lehet kapni 75 g Nagykun rizsliszt itt – Sparban is lehet kapni 1¼ kk sütőpor 1 csipet Himalája só 130 g cukor 125 ml olvasztott vaj – kihűlve 125 ml tej 2 db tojás 2 kk vanília aroma Bostoni krémtorta krémje: 1 csomag vaníliás pudingpor gluténmentesen itt 500 ml tej 250 g mascarpone – szobahőmérsékletű 3-4 ek porcukor – ízlés szerint ½ csomag zselatinfix Torta tetejére: 100 g 70%-os “Lindt Excellence” gluténmentes étcsokoládé itt 200 ml tejszín
(Aki nem gluténérzékeny az használhat 100 g Bio tönkölybúza fehérlisztet és 75 g réteslisztet)

Elkészítés: A vaníliás pudingot keverjük el egy kis tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, és főzzük sűrűre. Ha kész adjunk hozzá 3 ek porcukrot, de ha valaki édesebben szereti, akkor lehet több is, majd jól keverjük el. Öntsük át egy tálkába, tegyünk rá fóliát, úgy hogy hozzá érjen a pudinghoz, így nem fog bebőrösödni úgy mond a puding. Majd tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Bostoni krémtorta recept elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat olvasszuk fel a mikróban, vagy tűzhelyen, és hagyjuk kihűlni. A liszteket, a sütőport, sót szitáljuk át egy tálba. Majd adjuk hozzá a cukrot. A tojást, tejet, vanília aromát tegyük egy mérőedénybe, és jól keverjük össze.
Ezután a kihűlt olvasztott vajat adjuk hozzá az átszitált liszthez és egy robotgép segítségével keverjük el, olyan morzsás állaga lesz. Majd öntsük hozzá a tojásos/tejes keveréket és jól keverjük el a robotgéppel, kb. 3-5 perc.
Béleljünk ki egy tortaforma alját, sütőpapírral, majd öntsük bele az elkészült tészta masszát. Majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Nekem a gázsütőmön 20 perc kellett, ekkor tűpróbát végezzünk. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a tortát, amikor már langyosra hűlt, akkor vágjuk ketté, és tegyük vissza a tortaformába az egyik felét, az alját. Amíg sül a bostoni torta, addig készítsük el a krémet.
A kihűlt vanília pudinghoz, adjuk hozzá a mascarponét és a zselatinfixet, majd jól keverjük el a robotgép segítségével. Majd tegyük félre. Aki szeretné még itt, édesítheti porcukorral, ha édesebben kedveli a süteményeket. Ezután készítsük el a párizsi krémet: Az étcsokoládét tördeljük egy tálkába apró darabokra. A tejszín forrósítsuk fel, majd öntsük rá, és hagyjuk állni egy kb. 5 percig, majd utána jól keverjük el. Minden csokoládé más és más, ha esetleg nagyon sűrű lenne, hígí