Csak mert szeretem: Citromos sárgadinnyelekvár

  • 2017.07.22.
  • 3

Édes titkok a kamrában, mellyel meghosszabbítjuk egy kicsit a nyarat…
 
Egy kis ácsorgás után ér a csúcsra, így mindenképpen türelem kell hozzá, hogy fel ne faljuk idő előtt… Nincs is jobb a télben, mint a nyár ízeit éreznünk a szánkban.


Nem egy klasszikus darab, de meghökkentően finom. Amikor lekvárról beszélünk, szerintem sokaknak eszébe sem jut a sárgadinnye, mint olyan gyümölcs, amit eltennénk későbbre. A déli, mediterrán vidékeken hamarabb érik a sárgadinnye, és persze ott nagyobb mennyiségben is termesztik. Ez a recept Szicíliából származik. Esetleg pld. hallottatok már a meloncello-ról? Ez egy likőr, mely a sárgadinnye és a limoncello stílusában készül. De készítenek sárgadinnyéből sorbetteket is, ezek nem csak finomak, hanem ideálisak a forró napokon történő hűsítésre is. Tehát végtelen lehetőség van arra, hogy felhasználjuk ezt a finom gyümölcsöt, a sárgadinnyét. Kezdőknek is ajánlom, mert roppant egyszerű az elkészítése.

Citromos sárgadinnyelekvár Hozzávalók: 1.60 dkg sárgadinnye húsa – (tehát pucolva és kimagozva) 300-500 g cukor – (ki mennyire édesen szereti, én 350 g használtam fel) 1 db nagy citrom 1,5 csomag 3:1 dzsemfix
Elkészítés: A dinnyét vágjuk félbe és a belsejét, magját kaparjuk ki, egy kanál segítségével. Majd vágjuk cikkekre és egy kés segítségével vágjuk ki a belsejét, majd vágjuk kockára. Ezután tegyük egy fazékba, szórjuk meg cukorral és egy citrom levével, jól keverjük át. Hagyjuk állni egy órát, de közben kevergessük át ismét. Ezután tegyük fel főzni. Szórjuk rá a hozzávalóknál lévő mennyiségű dzsemfixből 1 zacskónyit, jól keverjük el, és magas hőfokon kezdjük el főzni, majd ha forr, tartalékon főzzük tovább. Mivel a dinnye elég sok levet ereszt, a lé mennyiségnek kb. a felére el kell főzni, vagy inkább a felénél kevesebb legyen. A lényeg többször kevergessük meg, és egy kisebb sűrű szűrő segítségével, mindig habozzuk le a lekvár tetejét.  Amíg, fő a dinnye magában, a kimosott befőttes üvegeket és tetejüket, merőkanalat és egy konyhai csipeszt is, egy fazékba tettem, és kifőztem, forrástól számított 10-15 percig. Majd egy tiszta konyharuhára szedtem a kifőzött csipesz segítségével. De persze, akinek van mosogatógépe, azzal is elvégezheti ezt a feladatot.Amikor már elfőtte a levét a sárgadinnyelekvár, akkor szórjuk rá a dzsemfixből még ½ csomagnyi mennyiséget. Jól keverjük el, már csak pár perc és készen is van. Ha elkészültünk az üvegek kifőzésével, és a sárgadinnyelekvár is megfőtt, akkor a merőkanál segítségével merjük bele, a befőttes üvegbe pereméig, majd jól csavarjuk rá, jól szorosan a befőttes üveg tetejét, és fordítsuk fejjel lefelé a konyhapulton.  Így járjunk el az összes üveggel kapcsolatosan, amíg el nem fogy a lekvár. Amikor langyosra hűltek, vissza lehet fordítani az üvegeket. Másnap már sorakozhatnak a kamra polcon.A hozzávalóknál lévő mennyiségből nekem 3 db kis üveg lekvárom lett. 5 közepes nagyságú sárgadinnyét vettem, de sajnos az egyiket teljesen ki kellett dobni, mert romlott volt a belseje. Kívül szép volt, és illatos is, de belül… Igen, a dinnyevásárlás az lutri, mert nem látunk bele milyen belül. Viszont, ami meg már a piacon félbe van vágva, azt nem vesszük meg befőzéshez, ki tudja mennyi ideje áll ott. Így ha több üveggel szeretnétek befőzni, számoljatok arra, hogy lehet, hogy valamelyik dinnye nem jó. Persze ez nem minden esetben igaz, de előfordulhat.Isteni finom süteményekbe, joghurtba, vajas pirítósra, kalácsra, tejberizshez, müzlibe, palacsintába, csak a képzelet szab határt, de magában is elmajszolhatjuk, majd télen.


Ha tetszett a recept, kérlek, oszd meg másokkal is, hisz az egészség mindenkié… Köszönöm

További receptekért, tippekért, érdekességekért csatlakozz a facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/mediterranetelek.klarissza

Jó étvágyat és jó egészséget! Klarissza