Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal...

  • 2017.04.23.
  • 1

Ízes kalandok a konyhában!…

 Tudtad, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak? Ez egy észbontóan finom ebéd vagy vacsora ötlet. Érdemes kipróbálni! Szinten biztos, hogy a kedvenceid közé fog kerülni!
 
Egy kicsit időigényes, de csak a pácolás miatt, – legalább így lehet előre tervezni, hogy mi kerüljön az asztalra – de minden befektetett másodpercet megér! Imádom tunkolni a burgonyafánkkal az áfonyás szószt, és a szaftos húsos ragut, persze a szakács kiváltsága, hogy még ebéd előtt is falatozhat belőle.
Eszméletlen, mennyei finomság, a családom odáig van érte, meg vissza…
 
Áfonyás-gombás húsos ragu/gluténmentes fánkkal Hozzávalók: 50-60 dkg csirke, vagy pulykacomb filé, de akár lehet sertéscomb is Páchoz: 3 dl vörösbor 1 púpos ek méz 1 kk *szegfűbors  4 ág friss kakukkfű 3 db *babérlevél 2 db sárgarépa – vékony karikára vágva 1 db fehérrépa – vékony karikára vágva 2 szál spanyol szárzeller – vékony karikára vágva 1 nagy fej vöröshagyma – vékony karikára vágva4 -5 szem borókabogyó 2 ág friss rozmaring Fűszerek:1 kk Kalocsai pirospaprika ½ kk *Himalája só – ízlés szerint ½ kk őrölt *ötbors fűszer 1 ek sűrített paradicsom 3 kk vaj és 1 ek kókuszzsír Áfonyás-gombás szósz: 50 dkg gomba (én csiperkét használtam, de lehet bármilyen amilyet szeretünk) 5-8 dkg húsos füstölt szalonna – apróra vágva 3 púpos ek áfonya dzsem 2 ek kukoricakeményítő 3 szál újhagyma negyed citrom leve 2 ek vaj 2 gerezd fokhagyma egy nagy csipet *Himalája só egy csipet *őrölt ötbors fűszer
A hozzávalóknál * megjelölt termékeket a négy égtáj Ázsia boltban szoktam vásárolni, online is lehet rendelni: http://azsiabolt.hu/termekek

Elkészítés: Pácoláshoz szükséges anyagokat vízben felforraljuk, majd lehűtjük, és beletesszük a csíkokra vágott húst, hogy ellepje a páclé, és legalább 24 óráig hűtőszekrényben érleljük.
Ezt követően, egy serpenyőben, a kókuszzsírt és a vajat hevítsük fel, majd pirítsuk meg benne a lecsepegtetett pácolt húst, addig, amíg kéreg sül rá, ha készen van, szedjük ki egy tányérra.

A megmaradt zsiradékba beletesszük az apróra vágott hagymát, pirítjuk. Majd visszatesszük a húst, és megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és keverjük el.  Ezután, adjunk hozzá a leszűrt páclé levéből, de csak egy kicsit, és tovább pirítjuk, majd utána felönthetjük teljesen, épphogy ellepje. Tegyünk félre a pácléből az áfonyás-gombás szószhoz. (Ha szükséges főzés közben adjunk még hozzá vizet, de csak apránként, hogy sűrű szaftja legyen, mert még össze fogjuk keverni az áfonyás szósszal.)

Amíg fő a hús, addig készítsük el az áfonyás-gombás szószt: A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy lábasban, tegyük bele a kockára vágott húsos szalonnát, zúzott fokhagymát a karikára vágott újhagymát. Pároljuk néhány percig, majd tegyük bele a gombát. Sózzuk, borsozzuk és pároljuk addig, míg a saját leve el nem párolog. Szórjuk rá a kukoricakeményítőt és keverjük jól össze, és öntsünk rá a húspácoló levéből is. Öntsünk még rá, ½-1 pohárnyi vizet, majd az egészet jól forraljuk össze. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az áfonyadzsemet, és ízesítsük pici citromlével, szórjuk meg vegyes gyümölccsel: szederrel, áfonyával, meggyel. Ha elkészültünk, és a hús is megpuhult, keverjük össze az áfonyás szószt a hússal. Egy kis szószt félre tehetünk díszítésnek.

Gluténmentes burgonyafánk: 50 dkg burgonya 2 db tojás sárgája 25 dkg Alfa-Mix gluténmentes lisztkeverék egy nagy csipetnyi őrölt szerecsendió egy nagy csipetnyi fehérbors 1 kk *Himalája só 2 dkg élesztő 1 dl tej 2 maréknyi nachos – darálva 1 maréknyi szezámmag  kókuszzsír a sütéshez