Parkáp – az örökzöld paradicsomos

  • 2018.05.04.
  • 2

Menzákon is ízletesen készítik, azon ritka főzelékek egyike, amelyeket szívesen eszünk. Az otthoni főzelék előnye, hogy nem rántjuk be, vagy csak nagyon vékonyan, így könnyebb állaga lesz. Házi paradicsomlével az igazi!
Paradicsomos káposzta főzelék
Hozzávalók: egy közepes fej fehérkáposzta, 1 fej hagyma, 1 dl sűrített paradicsom, vagy 3-4 dl házi paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 1/2 dl olaj
Elkészítése: A káposztát négy felé vágjuk, külső leveleit leszedjük, a torzsát kivágjuk belőle (ezt elrágcsálhatjuk nyersen). Ezután megreszeljük vagy vékony szeletekre vágjuk a káposztát, megmossuk és félretesszük. A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk és egy nagy lábosban az olajon aranybarnára pirítjuk. Ebbe tesszük a felszeletelt káposztát, megsózzuk és kevergetve néhány percig dinszteljük, majd feleresztjük vízzel úgy, hogy ellepje és fedő alatt, takaréklángon majdnem puhára főzzük. Közben, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet, főleg, ha bő lére eresztve szeretjük a főzelékeket. Amikor már majdnem készen van, egy kis lábosba kiveszünk a főzelék levéből egy-két merőkanálnyit, és alaposan összekeverjük a sűrített paradicsommal, vagy a paradicsomlével, ezt belekeverjük a káposztába és felforralásig főzzük. Ha rántást is szeretnénk bele tenni, a sűrített paradicsomos lébe belekeverünk 1-2 evőkanálnyi teljesőrlésű búzalisztet vagy kukoricakeményítőt és ezzel főzzük fel a főzeléket. Tálaláskor apróra vágott lestyánnal vagy metélőhagymával díszítjük. Jól illik hozzá a gabonafasírt.
Fotó: Szepesi Dóra