Fényevők vagyunk?

  • 2018.03.27.
  • 0

Egy előadásomon említettem, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök, meg a gabonák elfogyasztásával tulajdonképpen fényt eszünk. Hogy ne döbbenjenek meg nagyon, folytattam és kifejtettem, hogy értem ezt: a növény magába fogadja a fényt, ezáltal számunkra hasznos kémiai anyagok keletkeznek benne, amit mi is elfogyasztunk, és ezek éltetnek bennünket. Ezért jó, ha szabadföldi zöld levelű növényeket eszünk, amikor csak tehetjük. 
A kilencvenes években a könyvpiacon megjelent magyarul is egy ausztrál nő műve a fényevésről vagy pránaevésről. Ez akkoriban felborzolta a kedélyeket és néha azóta is felbukkan ez a rendkívül szélsőséges lehetőség, mint  "csoda". Én ebben nem hiszek és nagyon károsnak is tartom, ha valaki követné útmutatásait. Bizonyos legendák szerint előfordul hogy a történelem során néhány szent vagy jógi hosszú évekig nagyon szigorú böjtön élt, szinte csak fényt evett, de ez nem alkalmazható az átlag körülmények közt élő átlagemberekre. Úgyhogy gyorsan igyekszem kiegészíteni, a fényevés számomra azt jelenti, hogy a napfényben, levegőben, esőben fürdő, érlelődő gabonamezők, fák és bokrok, lágyszárú növények levelei, virágai, termései, magvai alkalmasak élelmiszernek a leginkább, mert általuk jutunk mindenféle anyagi és "finomanyagi" tápanyaghoz, ami életünkhöz szükséges. Ehhez jön még a rendszeres napfürdő és a légfürdő, mint életmódtanács.