Vargabéles

  • 2018.03.09.
  • 8

Igen, ez volt a Makronauta születésnapi tortája! 
Hosszú évek után elkészítettem régi kedvencemet. Mondhatnám, hogy a torta és a tészta között félúton helyezkedik el. Melegen, frissen a legfinomabb, de hidegen is élvezhető. Nekem a túrós rétesnél jobban ízlik, szerintem izgalmasabb.
Hozzávalók:
1 zacskó réteslap (kb.10 lap van benne), egy 5 cm átmérőjű nyaláb cérnametélt, 50 dkg túró, 4 tojás, 15 dkg cukor, 2 dl tejföl, 2 dkg mazsola, 3 dkg vaj (Persze gyúrhatunk metélt tésztát és készíthetünk rétestésztát magunk is…)
Elkészítése:
A cérnametéltet megfőzzük és leszűrjük. A mazsolát egy negyed órát meleg vízben áztatjuk. A túrót szitán vagy villával áttörjük. A tojás sárgáját a cukor felével alaposan elkavarjuk és a tejföllel, az áztatott mazsolával és a főtt tésztával az áttört túróhoz keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, ebbe tesszük a cukormennyiség másik felét és azzal is verjük pár percig, majd ezt is könnyedén belekeverjük a töltelékbe. Amikor ez kész, félretesszük. Ekkor előkészítünk egy magasabb (5-10 cm) oldalú tepsit: kikenjük olvasztott vajjal, majd belehelyezzük a réteslapok felét úgy, hogy a lapok között megkenjük olvasztott vajjal. Ebbe kerül a töltelék. A massza tetejét újból beborítjuk 4-5 sorosan a réteslappal, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, majd a legutoljára rátett réteslapot is megkenjük.  Sütőbe téve közepes hőfokon készre sütjük. Ez kb. 30-40 percig tart. Ezután 15-20 percig állni, hűlni hagyjuk, majd 10x10 cm-s kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Szepesi Dóra