Ideje a böjtnek

  • 2018.02.27.
  • 5

A tavaszi böjt hagyománya a régmúltban gyökerezik, vallásokhoz kötődik, szellemi-lelki elmélyülést, egészségünk megőrzését szolgálja. A böjt sokféle lehet. Lényegében arról van szó, hogy átgondoljuk a táplálkozásunkat, bizonyos dolgokat megvonunk magunktól, kevesebbet, mértékkel és tudatosabban eszünk. Vannak egészen szigorú böjtök, ezek közül három napnál hosszabb böjtöt szakember segítsége nélkül nem ajánlott végezni. Tapasztalatom szerint az egyszerűség a legjobb vezérelve a böjtöknek. Nem kell éhezni föltétlenül, mert ha például napjában csak zöldséglevest, főtt gabonakását fogyasztunk, és emellett időben elkülönítve egy-egy almát megeszünk, máris sokat tettünk magunkért. 
A folyadékbevitelre is figyeljünk. Igyunk gyógyteákat, préselt zöldség- vagy gyümölcsleveket forrásvízzel keverve vagy egyszerűen csak jó minőségű csapvizet. 
A böjthöz hozzátartozik a pihenés, az elegendő alvás, az ésszerű testedzés. Általában amiből túl sok van a mindennapjainkban, abból kevesebb kell, amiből meg kevés, abból több: tehát egyensúlyozzuk ki a tevékenységeinket, az aktív és passzív időszakokat. Van, aki szódiétát emleget, igaza van, a sok beszédet is meg kell szűrni, a felesleges kommunikációt el kell hagyni. A környezetünket is rendezgetjük, ápoljuk, hogy jól érezzük magunkat ott, ahol nap mint nap vagyunk. A takarítást is jó, ha apránként, rendszeresen végezzük, mert akkor nem fáradunk ki indokolatlanul.