Miért főzzünk kuktában télen?

  • 2018.01.16.
  • 6

A téli időszak főzési módjait áttekintve a nyomás alatt főzés az egyik legfontosabb. A gabonákat és a hüvelyeseket kuktában főzzük meg, ezáltal puhára, nyákosra fő az étel és több melegítő energiát kapunk tőle. A saját gőzében főtt ételek is kedvezően hatnak egészségünkre, ilyenek a vas lábosban kevés vízen párolt gyökeres zöldség ételek, ezt nevezzük "nishime" stílusnak. Télen a sütőt is gyakrabban használjuk és több olajat, egy kicsit több sót, szójaszószt, szezámsót teszünk az ételekbe. A sűrű, tartalmas levesek (gabonából, zöldségekből és algából) nagyon jól esnek ebben az időszakban. 
A miszóleves rendkívül jó hatású, hetenként többször is fogyaszthatjuk. A tejsavas erjesztéssel elrakott és a sóban rövid ideig nyomás alatt készülő zöldségek, valamint az olajban tartósított zöldségek, marinált vagy aszalt paradicsom fogyasztása is  aktuális. 
Olajban kisütött gabonafasírtot, olajban, serpenyőben sült bundás zöldséget is gyakrabban fogyasztunk. Desszertként pedig nagyon finom a sült alma, a sült vagy párolt sütőtök, és a szárazon pirított olajos magvak.