Alapanyagok a téli főzésekhez

  • 2018.01.09.
  • 2

A hideg idő jin hatását a jang jellegű alapanyagok egyensúlyozzák ki: ezek a melegítő és energiadús élelmiszerek. Így a gabonák közül kerek szemű a barnarizs, a köles, a zab és a hajdina, az árpa ezeken kívül a kuszkusz, a bulgur és a kukoricadara. Mindezekből köretek, levesbetétek, fasírtok, kásák, zöldségekkel együtt rakott egytálételek valamint édességek készülhetnek. 
A télálló gyökeres és gumós zöldségek közül legtöbbször répa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, cékla kerül az asztalunkra. A téli időszak leveles zöldsége a fejes káposzta, a vörös káposzta, a kelkáposzta, és a sütőtökök szezonja is most van. Az aszalt és szárított konyhafüvekből szintén használunk a főzéshez, sláger a szintén a télálló alma, körte és az aszalt gyümölcsök, valamint az olajos magvak, diófélék. A tenger zöldségeiből, vagyis az algákból is rengeteg ásványi anyagot nyerhetünk - levesbe, zöldségételekbe és salátákba teszünk belőle ízlés szerint egy keveset.
Fontos egészségvédő alapanyag a hordós savanyú káposzta, ami tejsavas erjedéssel készül, jól tesszük, ha egész télen fogyasztjuk.