Téli házipatika illóolajokkal

  • 2018.01.02.
  • 2

Vöröshagyma, fokhagyma, almaecet – antibakteriális hatásuk révén minden háztartásban megtalálható kiváló házipatika-szerek. A főzésen, ételízesítésen kívül a fokhagymát és a vöröshagymát mézzel keverve a megfázás tüneteinek enyhítésére, torokpanaszok kezelésére is alkalmazhatjuk. Cikkünkben még néhány fontos gyógynövényt és illóolajat ajánlunk.
Hagymapakolás
Felfázás esetén készítsünk meleg hagymapakolást, a következőképpen: 2-3 fej vöröshagymát apróra vágunk, felmelegítjük és egy pamut zokniba téve a köldök alá helyezzük, letakarjuk egy nejlonzacskóval, majd egy törülközővel és betakarózva egy-két órát pihenünk. Ha éjszakára szeretnénk feltenni a pakolást, akkor egy laza kötéssel rögzítsük. Ugyanezt a pakolást fülfájáskor a fülre is tehetjük.
Gyógyító italok
Az áfonyaszörp a húgyúti fertőzések ellenszere, gátolja a baktériumok elszaporodását. Fogyaszthatunk rendszeresen aszalt áfonyát is, például tegyünk a teánkba néhány szemet. A csalán-, zsurló- vagy medveszőlőlevélből készült tea szintén ajánlott. Már említettük előző cikkünkben, hogy a fűszerek közül a téli időszakban minden nap tehetünk egy-egy csipetet teába, kávéba, ilyenek az őrölt fahéj, a kakukkfű, a frissen reszelt (vagy porított) gyömbér.
Fürdők
A meleg illóolajos fürdők nemcsak jólesnek télen, de jótékonyan is hatnak a megfázásos betegségek esetén. Ajánlott illóolajok: a szantálfa-, a teafa-, a boróka- vagy a cédrusolaj, ezekből néhány cseppet keverjünk a fürdővízhez. Illatuk orron keresztül hat a légzőszerveinkre, bőrön keresztül beszívódva pedig egész szervezetünket gyógyítja.