Karácsonyi mézes

  • 2017.12.15.
  • 3

Már hetekkel karácsony előtt el lehet készíteni, feldíszítve kedves ajándék.
Hozzávalók: ½ kg finomliszt, 162 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2-2 teáskanál szódabikarbóna, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 10 dkg vaj vagy kókuszzsír, 3 db tojás, 4 dl méz, 1 csipet só
Elkészítése: A liszteket egy tálban összekeverjük a szárazanyagokkal majd a vajat belemorzsoljuk. A közepében egy mélyedést alakítunk, ebbe kerülnek a nyers tojások és a méz, ezekkel együtt összedolgozzuk a tésztát, lisztet adhatunk hozzá még, ha túl lágynak érezzük: akkor lesz jó, ha egy jól formázható tésztát kapunk. A tésztát egy liszttel meghintett gyúrótáblán kinyújtjuk, kb. 3-5 milliméter vastagra, a formákat kiszaggatjuk, majd kiolajozott, kilisztezett tepsire tesszük a süteményeket. A sütőt közben előmelegítettük 180 fokra, és ebben készre sütjük a kekszeket. 10 perc után már érdemes megnézni, mert nagyon hamar megsül. Vigyázzunk, oda ne égjen! Mivel a tészta világosbarna színű, elég nehéz megállapítani, mikor sült meg: késsel emeljünk fel egy darabot és ha a hátoldala sima, barnás, a keksz szilárd, akkor már készen is van. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd ezután díszíthetjük porcukorral krémesre kevert tojásfehérjével. Ha a képen látható díszítést szeretnénk megcsinálni, akkor még nyers állapotban, a tepsiben vágjunk a csillagok közepén lyukat, hogy amikor kisültek, ide belefűzhessük a szalagot.