Rózsaszín bableves

  • 2017.10.27.
  • 8

Friss fejtett tarkababból vagy száraz tarkababból készül tejföllel habarva, és amikor kész, rózsaszínű lesz, mert a tarkabab megszínezi. Ezért neveztem el gyerekoromban rózsaszín bablevesnek, azóta is kedvencem. Meleg időben hűtve tálaljuk, leginkább langyosan – a kovászos uborka levétől lesz még különlegesebb az íze. Télen melegen fogyasztjuk. Hagyományosan házi tejföllel készül, de laktózérzékenyek kipróbálhatják tofutejföllel, amit úgy készítünk el, hogy a tofut vízzel, olajjal és egy kevés citromlével tejföl állagúra összeturmixoljuk, és a tejfölhöz hasonlóan készítjük el a habarást.
Hozzávalók 4 személyre: ¼ kg szemesbab, 2 db hámozott, kockákra vágott krumpli (kihagyható), 2 dl tejföl, 1 liter víz, 2 babérlevél, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só, 1-2 babérlevél.
Elkészítése: A babot megtisztítjuk majd megmossuk, ha szárazbab éjszakán át beáztatjuk. Feltesszük főni egy csipet sóval, beletesszük a babérlevelet is. Amikor a bab már majdnem megpuhult, beletesszük a krumpli kockákat és puhára főzzük. Közben elkészítjük a habarást: A lisztet egy kis tálkában egy kevés vízzel csomómentesre, a tejfölt egy tálban, 1 dl hideg vízben simára keverjük, majd ezeket összevegyítjük, majd ezután a forró levesből kiveszünk 1-2 szedőkanálnyit, óvatosan összekeverjük a habarással majd a fazékba öntjük és megkavarjuk. A habarással az egészet még egyszer felfőzzük. Ha szükséges, tálalás előtt megsózzuk. Aki szereti, almaecettel savanyíthatja még, finom ízt ad neki a kovászos uborka leve is.
Fotó: Szepesi Dóra