Lekváros bukta

  • 2017.09.29.
  • 2

Mindenki kedvence, azt szokták mondani, van mibe harapni!
Hozzávalók 6 adaghoz
A tésztához: 50 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 7 dkg vaj, 3 dl tej, 1 ek cukor, 2 db tojás sárgája, 1 dkg vaj a tepsi kikenéséhez. A töltelék házi baracklekvár.
Elkészítése: a lisztet beleszitáljuk egy tálba, a tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk (röviden felfőzzük). Ezután a vajat megolvasztjuk és a tojások sárgájával meg a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk. Ezután bedagasztjuk úgy, hogy hólyagos legyen. Meglisztezzük és letakarva kelesztjük kb. egy órát, amíg duplájára nő. Ezután kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát a deszkán és 10x10 cm-s négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe teszünk 1 teáskanálnyi lekvárt, majd feltekerjük és a széleket benyomkodjuk. A tepsit kivajazzuk (kiolajozzuk), majd szépen sorban lerakjuk a buktákat a tepsibe. Ezután előmelegített sütőben 200°C-on kb. 45 percig sütjük.
Fotó: Szepesi Dóra