Hazai szuperételek – most a gomba

  • 2017.08.29.
  • 2

Lehet-e egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni Magyarországon termő alapanyagokból? Persze, hogy lehet! A Felelős Gasztrohősök feltérképezték* hazánkat ebből a szempontból és több tucat finom, különleges és hétköznapi alapanyagot, termést, terméket találtak, olyanokat is, amikről nem gondoltuk volna, hogy annyira szuper, hiszen napi táplálékaink közé tartoznak. Ilyenek, mint: dió, tökmag, csipkebogyó, mák, káposzta, gomba…
Nem tagadom, a legkedvesebb szuper étkem a vargányagomba, ami nálunk májustól októberig terem. Pozitív hatással van az anyagcserére, az idegrendszerre, a hormonháztartásra és a bőrre. Idegrendszeremre már a gyűjtése is pozitív hatással van, nagy öröm, amikor megtaláljuk a kerek barna kalapos, tömör, fehérhúsú gombákat, mindig legalább 10 darabot szeretnék egyszerre találni… de van, amikor a piacot célozzuk meg a zsákmányért. Aki nem ismeri teljes biztonsággal fel a vargányát és a tinóra típusait, föltétlen nézesse meg gombavizsgálóval!
Fotó: Szepesi Dóra
*A Magyarországi szuperfood térképet itt lehet tanulmányozni: http://gasztrohos.hu/tip/magyarorszagi-superfood-terkep/