Nyár a konyhában

  • 2017.07.04.
  • 9

A meleg nyári idő, a hosszú nappalok erős jang hatását az ételekkel és italokkal is kiegyensúlyozhatjuk. Enyhén hűtő hatású gabonáink az árpa és a csöves kukorica, a rizs fajtái közül a hosszú szemű barnarizs a legalkalmasabb. A kuszkusz és a bulgur is nagyon jó köretnek egy-egy zöldségétel mellé, amit idényszerűen válogatunk. Zöldségekből egy egész paletta áll a rendelkezésünkre, élvezhetjük a friss leveles zöldeket, például az új káposztát, a kelkáposztát, a spenótot, a sóskát, a mangoldot. A zöld fűszernövényekkel ételeket bármikor gazdagíthatjuk, ezeket legfőképpen nyersen fogyasztjuk, salátába keverjük vagy apróra vágva megszórjuk ezekkel a leveseket és a gabonaételeket. A hüvelyesek közül most van a zöldborsó és a zöldbab szezonja, sorban jönnek a különböző szemes babok, a lencse és a csicseriborsó. Kiegészítésképpen a szárított formában kapható algákat is ajánljuk, mivel ezek a makrobiotikus étkezés elengedhetetlen egészségvédő alapanyagai.
A gyümölcsök közül az éghajlatunkon termő fajtákat fogyasztjuk inkább, úgy mint a cseresznye, meggy, málna, eper, barack, vagy a kellemes hűtő hatású cédrusgyümölcsöket és a banánt. Nyár derekán, a jó hazai termésű görögdinnyéből, sárgadinnyéből akár dinnyenapokat is tarthatunk. 
Utazáskor kóstoljuk meg a nyaralóhelyhez tartozó helyi ételeket, de ügyeljünk arra, hogy minőségi és higiéniai szempontból is megfelelő legyen az étel. Ismeretlen helyen, ha nem ismerjük az ivóvíz minőségét, fogyasszunk palackozott vizet.