Az egészségvédő piros gyümölcsök

  • 2017.06.13.
  • 2

A piros gyümölcsök jótékony hatásairól sokat hallunk, szezonjukban érdemes tudatosítani ezeket. A cseresznye, a meggy, az eper és a málna, meg a ribizli és az áfonya segíti az emésztést, serkenti a máj és az epe működését, vírusölő, vízhajtó hatásukat is ismerjük. A cseresznye és a meggy káliumtartalmánál fogva a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, az izmok egyenletes energiaellátásában segít. A meggyet cukorbetegek is fogyaszthatják, mert kevesebb cukrot tartalmaz, mint a cseresznye. A ribizlit kiváló gombaölő hatása miatt is érdemes fogyasztani, természetesen cukor nélkül. A vörös áfonya az egyik legerősebb antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket, a húgyúti betegségek megelőzésére és kezelésére kiválóan alkalmas. Piros gyümölcs még a gránátalma, a kínai mazsola (lícium) és a gyümölcsként számon tartott paradicsom.
Legjobb, ha nyersen, teljesen éretten és frissen fogyasztjuk a gyümölcsöket, de levest, süteményt, desszertet, dzsemet, lekvárt is készíthetünk belőlük. Következő cikkünkben egy piros gyümölcs desszert receptet osztunk meg olvasóinkkal.