Csalánból - tea, leves és főzelék

  • 2017.05.23.
  • 3

A friss csalánlevélből tehetünk zöldturmixokba, salátákba, egyéb zöldségekkel keverve főzhetünk belőle levest, főzeléket is. Ha csak csalánból főzzük, egy kicsit vad íze lesz, de a vasadagunkat megkapjuk.  A tavasz és a nyár a legalkalmasabb időszak az éves csalántea adagunk begyűjtésére is.
Tiszta levegőjű, szennyezettségtől mentes helyen szedjük a csalánt, ollóval vághatjuk a zsenge csúcsokat és a szép leveleket. Ha csupasz kézzel szedjük, a benne lévő hangyasav égető csípését érezzük a bőrünkön, de ez a népi hagyomány szerint megvéd a reumától. A hajtásokat és leveleket félárnyékban kiterítve egy nagy konyharuhán alaposan szárítsuk ki, majd vászonzacskóban vagy papírzacskóban tegyük el hűvös, száraz helyre a kamrában. 
Fotó: Szepesi Dóra