Hogyan főzzünk tavasszal?

  • 2017.05.02.
  • 1

Legfőbb szempontunk a változatosság. Kikeletkor fokozatosan több nyers zöldséget, csírát fogyasztunk, a főzési módok pedig annyiban változnak, hogy ritkábban használjuk a sütőt, a kuktát, egyre gyakrabban párolunk, gőzölünk, blansírozunk vagy sütünk hirtelen, rövid ideig kevés olajon. A főtt, durumlisztből készült tészták évadja jön, zöldséges ízletes szószokkal tálaljuk (lásd előző receptünket). 
Tavasszal több vízzel főzünk, kevesebb sót, kevesebb olajat használunk és a miszót is csökkentjük, vagy az enyhébb miszó változatot vesszük elő. A fűszerezésnél térjünk át a friss konyhafüvek használatára. akár egy balkonládában is nevelhetünk petrezselymet, metélőhagymát, bazsalikomot, így mindig van friss zöld levelű zöld fűszerünk.
A tavaszi energiák kiegyensúlyozására kiválóan alkalmasak a fermentált zöldségek és hüvelyes termékek, mint például a sóban eltett, néhány óráig préselt zöldségek, a savanyított káposzta, később a kovászos uborka, a keleti népek étlapjáról pedig válasszuk a tofut, a tempeh-t és a miszót, ez utóbbiból az árpamiszót vagy a rizsmiszót. 
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető erjesztett gabonaital receptjét osztjuk meg legközelebb, a hozzávalókat máris lehet készíteni: zabpehely és zabkorpa.