Tavasz a konyhában

  • 2017.04.25.
  • 7

Kamránkban még a tavalyi télálló gabonákból, gyökérzöldségekből, káposztafélékből, hagymából és szárított hüvelyesekből, fűszernövényekből, algákból van készletünk, ezeket egészítjük ki a frissen termett zöld levelű zöldekkel. Az étlapot folyamatosan frissítjük, akár a kertből, akár a piacról származó zöldségekkel, mint például a spenótfélék, az újhagyma, a hónapos retek vagy a kelkáposzta, majd a zsenge zöldborsó és a karalábé. Ne felejtsük a kirobbanó életerővel bíró csíráztatott magvakat, amelyekről korábbi cikkeinkben már többször volt szó. 
A gyümölcsök közül még csak almát és körtét kapunk, lassan lesz eper is, és persze az egész évben kapható banán, narancsfélék. Amennyiben elsősorban éghajlatunknak megfelelő gyümölcsöket fogyasztunk, az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak is előnyt élveznek. Miután tavasszal változékony az időjárás, néha még melegíteni kell magunkat, olykor pedig már frissíteni, hűteni, de mindenképpen harmóniára törekszünk. A gabonák közül a következőket ajánljuk: barnarizs, mert egész évben kiegyensúlyoz, a köles, ami melegít, a búza és az árpa, mert többek közt frissítenek és erőt adnak. Mindezek egész szemesen főzve, vagy töret, liszt formájában feldolgozva, felváltva fogyaszthatók. Különösen ajánlott a durum lisztből készült tészták fogyasztása, (az olaszok rengeteg fajtát ismernek), egy kis zöldséges szósszal komplett második fogás. 
Hamarosan következik egy durumtésztás recept, és a tavaszi főzési módokról a jövőhéten bővebben írunk majd.