Tofu – a japánok túrója

  • 2017.03.28.
  • 6

A tofukészítésnek Japánban évezredes hagyománya van. Olvastam róla, hogy milyen szertartásosan készítik, minden tevékenységek láncolatában mozdulatnak megvan a maga ritmusa, a készítő figyelme maximálisan a munkájára irányul. Bizonyára sokat ad hozzá az elkészült alapanyag és az étel minőségéhez. 
Szójababtúró vagy szójababsajt, magyarra így fordíthatnánk le a tofut. Legalábbis, ami a lényegét illeti: hagyományosan sajtolással készül úgy, hogy a beáztatott sárga szójababot ledarálják, vízben kifőzik, leszűrik és az így nyert szójatejből fermentációs eljárással sajtolják a tégla formájú tofudarabokat. A házi tofukészítésről írtunk már, érdemes kipróbálni, mert akkor itthon is tudunk magunknak kellemes, lágy tofut készíteni, úgy, hogy a citrommal összeugrasztott szójatejet egy tüllben lecsöpögtetjük - ez lesz a szójatúró, mert ugyanúgy készül, mint a túró. 
A tofu a vegetáriánusok kedvenc fehérjéje, könnyen emészthető és sokféleképpen felhasználható a konyhában. Édesség is készülhet belőle vagy akár fűszeres szendvicskrém. Tofukörözött, tofurántotta, rántott tofu - ezekről már írtunk a blogon. Legközelebb a rántott tofu receptjét elevenítjük fel.