Csíráztassunk!

  • 2017.03.14.
  • 2

A csíráztatás gyerekjáték, csak el kell kezdeni és le sem tudunk szokni róla. Most bemutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben elkészíteni a legkisebb szobai kertünket.
Bioboltban szerezzük be a csíráztatni való magvakat, mert azokat nem kezelik semmilyen vegyszerrel. A magvak zacskóján leírják, hogyan kell csíráztatni, fajtánként egy kicsit különböző lehet, de általában a következőt kell csinálni: a magvakat éjszakán át beáztatjuk, így megszívja magát vízzel és megduzzad egy kicsit. Ezután előkészítjük a csíráztató edényt (Csivitál néven kapható a bioüzletekben) és a tálkákban elegyengetjük a magvakat. A felső tálkákon rovátkák vannak, rések, amelyen az öntözővíz lecsöpög az alsó, zárt tálkába. Általában naponta 1-2 alkalommal friss vízzel megöntözzük, leöblítjük a magokat, és megfigyelhetjük, hogy fajtától függően már a második-harmadik napon elkezd csírázni a mag. A csíra minden részét el lehet fogyasztani, a gyökérkezdeményt is és a levélkezdeményt is, meg a mag részét is. A képen látható napraforgómag fekete színű héját azért nem szoktam megenni.
Tepsin vagy tálcán is lehet csíráztatni, például búzát. Az előző este beáztatott magvakat szétterítjük a tálcán és egy konyharuhával vagy konyhai papírtörlővel letakarjuk, ezt kell mindig nedvesen tartani, alatta csírázásnak indulnak a magvak. A csíráztatóedényt nem kell napfényre tenni, szobahőmérsékleten tartjuk. 
Fotó: Szepesi Dóra