Kanadai szilvásgombóc

  • 2017.02.03.
  • 1

A gombóc a palacsinta mellett gyerekkorunk egyik kedvence. Vajon miért? Tűnődésemben arra jutottam, hogy minden, ami gömb, minden ami kerek, jöhet - így kerek a világ. És ha ebben a gömbölydedségben, kerekségben még valami finom töltelék is van, az aztán mindennek a netovábbja!
Így történt, hogy barátnőm kanadai férje is legelőször ezt a magyar szót tanulta meg: gombóc. Mert ízlett neki, amit a felesége főzött. Mivel a gojibogyó a kedvence, legközelebb, ha jön, készítek neki gojibogyós gombócot is! Micsoda öröm lesz, ha a szilvásak között rátalál egy-egy gojisra is!
Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 12 dkg teljesőrlésű búzaliszt, 10 dkg vaj, 12 db szilva, ez lehet fagyasztott és befőtt is, 10 dkg zsemlemorzsa, porcukor. Elkészítése: A krumplit héjában puhára főzzük úgy, hogy egy fazékba tesszük, hideg vizet engedünk rá és készre főzzük. Villával ellenőrizzük, megfőtt-e, majd hideg vízzel leöblítjük, így könnyebben lehámozzuk. Ezután krumplinyomóval megtörjük. Egy tálban összegyúrjuk a liszttel és az olvasztott vajjal, egy csipet sót teszünk hozzá. Gyúródeszkára tesszük, nyújtófával kb. egy cm vastag tésztát nyújtunk belőle, ezt  kb. 10X10 cm-s négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepébe egy kimagozott szilvát teszünk. A szilva közepébe egy kiskanál cukrozott zsemlemorzsát kanalazunk és gombócokat formálunk belőle. Lobogó forró sós vízben kifőzzük a gombócokat. Akkor főtt meg, ha feljön a víz tetejére, de tegyünk próbát, vegyünk ki egyet és kóstoljuk meg, meg van-e főve. Amíg főnek a gombócok, a zsemlemorzsát a vajon aranybarnára pirítjuk, ebben hempergetjük meg a gombócokat. Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá.