A gyúrás művészete

  • 2017.01.31.
  • 8

Még néhány éve, évtizede sokkal többet dolgoztak az asszonyok a konyhában a puszta kezükkel. Az előre elkészített ételek és az aprító- dagasztógépek leszoktattak minket erről az áldásos foglalatosságról. Jól emlékezhetünk, milyen finom az édesanyánk, nagymamánk által gyúrt, dagasztott tészta. Talán azt is érezzük benne, hogy ő azt milyen figyelemmel, szeretettel készítette. Nem is talán, ebben biztos vagyok! 
Amikor a keleti gyógymódokról először hallottam és folyamatosan megismertem például az akupresszúra jótékony hatását, nem volt kérdéses, hogy a gyúrás és a dagasztás, a kézzel való aprítás során saját erőnlétünkből, fizikai és pszichikai erőnkből is belekerül valamennyi az ételbe, de a gyúrt tészta is visszahat arra, aki gyúrja. A masszázsok gyógyhatásai is ezen a kölcsönhatáson alapulnak. A "gyúrással", a kézen, a tenyéren lévő akupresszúrás pontokat, reflexzónákat is megdolgozzuk. Visszatérve a konyhába, mondanom sem kell, hogy természetesen ügyelünk a higiéniára, tiszta kézzel, tiszta körömmel végezzük a főzés körüli munkákat. Ismerek egy mondást: "Aki nem szereti a szakács kezét, az ne is egyen!" Persze, a gépesítés ellenére a szakácsok is sokszor dolgoznak puszta kézzel, mert úgy érzik jól a tésztát, az állagot, az anyagot, az anyaggal való munkában úgy tudnak teljesen benne lenni. Ezáltal még egy finom kötelék is alakul köztünk, emberek közt, "finomenergiáink" összekötődnek. Ha nem lenne bizalmam az ismeretlen pékhez, hogyan is fogyaszthatnám jóízűen azt a péksüteményt? Hiszek benne, hogy az alapanyagon túl az elkészítés módja, sőt a szakács hozzáállása, gondolata is sokat számít.
Jó szívvel javaslom, hogy szánjunk rá időt és tanuljunk meg, tanítsuk meg a gyerekeket gyúrni, dagasztani és sorolhatnék még néhány puszta kézzel végezhető konyhai feladatot: tésztát nyújtani, galuskát szaggatni, gombócot formálni, aprósüteményt kiszúrni, kalácsot fonni... Mindezek csodálatos tevékenységek, és biztosan jobban is ízlik, mintha géppel készítenénk el, vagy készen vennénk, például fagyasztva és a mikróban melegítenénk meg. Tudjuk, hogy a készételeket manapság nem kerülhetjük ki teljesen, és hogy a vendéglőben is mikrózzák a fagyasztott gombócot, de amit tudunk, megtehetünk ennek ellensúlyozására.
A gombóc gömbölyítés titkaiba hamarosan, a következő posztban, be is pillanthatunk.