Eton mess, azaz Pavlova pohárban

  • 2018.05.20.
  • 7

Vajon mi volt előbb, az Eton mess, vagy a Pavlova? Mert az Eton mess pohárba zárt Pavlova. A Pavlova meg a túl jól sikerült Eton mess. Szóval???
Én a következőképp képzelem.
Az 1440-ben, VI. Henrik által alapított Eton College-ban állt a bál. Jane-t, a szakácsnőt hívatta az igazgató.
– Jane – mondta neki – ez így nem mehet tovább. Nincs desszert az iskola büféjében. Már az Ausztrálok is előjöttek egy irgalmatlanul egyszerű habcsókos süteménnyel, nem hiszem el, hogy maguk, Jane, nem tudnak valami hasonlót produkálni.
– Mr. Thompson… – mondta Jane, a szakácsnő könnyekkel küszködve – az a helyzet, hogy igazából Új-Zélandon, de tulajdonképpen mindegy, ők sem tudnak megegyezni, szóval, habcsókot kell hozzá sütni, de a mi régi, rossz sütőnkkel egyszerűen nem megy! Állandóan szétreped! Hogy a csudába’ csináljak így Pavlovát, most mondja meg? Kell egy új sütő.
– Sajnos, az új sütő nem fér bele az idei költségvetésbe, Jane. Oldja meg.
– De hát hogyan , Mr. Thompson? Most nézze meg, itt a legutóbbi próbálkozásunk… egyszerűen daharahabohokraha huhuhuhullihihik…!!!! – és Jane már zokogott.
– Nézzen ide, Jane – mondta Mr. Thompson. – Nahát, milyen szép szeme van… Mondja, Jane, van magának férje?
– Nincs, Mr. Thompson.
– És vőlegénye?
– Az sincs, Mr. Thompson.
– És mondja, tetszem egy kicsit magának?
– Jaj, Mr. Thompson, zavarba hoz…
– Hát figyeljen rám, Jane. Ezt a rosszul sikerült Pavlovát törje darabokra. Verjen fel fél liter tejszínt öt deka cukorral, és forgasson bele kockára vágott epret. Keverje bele a tört habcsókot, és ossza poharakba. Aztán menjen haza, és mondja meg az apjának, hogy hamarosan kérője érkezik. Mit gondol, Jane, hozzám jönne feleségül? Ó, Jane, mi történt magával? Orvos! Orvos!
Nos, a desszert végül elkészült, és őrült siker lett az Eton College-ban. Mr. Thompson feleségül vette Jane-t, aki minden év június 6-án Eton mess-t készített a lánykérés évfordulójának emlékére.
Ez lett ugyanis az elrontott Pavlova receptjének neve: Eton mess.
Thompsonék pedig boldogan éltek, amíg meg nem haltak.
Szóval szerintem így történt. Vagy nem.
Az viszont tény, hogy a barátaimat sikerült meglepnem ezzel az édességgel: amilyen egyszerű, pont olyan nagyot szól!
A habcsók egyébként egyszerű, négy személyre számítsunk 3 tojásfehérjét és 15 dkg cukrot. Verjük fel nem túl kemény habbá egy kk ecettel, majd halmozzuk sütőpapírral borított tepsire, és szárítsuk 110 fokon 1 és 3/4 órán keresztül. Hagyjuk kihűlni (a sütőben). Innentől már tényleg gyerekjáték…

Címkék

Desszertek