Láttad már Mozartot paróka nélkül?

  • 2018.02.18.
  • 4

Az előző részben elmeséltem, miért éppen Salzburgba utaztunk el a közelmúltban – most következzenek a város nevezetességei, szépen sorban. Ezek közül kiemelhetünk három csoportot, mondhatjuk úgy, témát, amelyekbe lépten-nyomon beleütközünk:

Mozart,
Mozart-golyó,
sör.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy nincs más típusú nevezetesség, hogyne lenne, de ha Salzburgban járunk, ez a három egyszerűen kikerülhetetlen.
De hát miért is akarnánk kikerülni, ugye. Következzen ezúttal az első.
1. Salzburg és Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart, a város leghíresebb szülötte 1756. január 27-én látta meg a napvilágot a Getreidegasse 9. számú, úgynevezett „Hagenauer házban“. Egykori lakásukban működik a múzeum, a ház aljában pedig egy Spart találunk. Na jó, nem egy klasszikus Spart, hanem amolyan delikátesz-szerűséget. Első este, a szállodánk felé sétálva egészen véletlenül máris rábukkantunk a házra, ami azért volt jó, mert másnap ott akartunk kezdeni, így legalább tudtuk, hova kell visszatérnünk.
Reggel frissen, fiatalosan vágtunk neki túránknak.El fogom még mondani, de itt is felhívom a figyelmet arra, hogy aki nem feküdni akar egész nap a szállodájában, hanem megnézne pár múzeumot, és akár a tömegközlekedést is igénybe venné, mindenképpen vásároljon Salzburg kártyát: 24 órára 25 Eur, 48 órára 33, az összes múzeum ingyenesen látogatható vele (egy-egy múzeumbelépő 6-11 Eur), illetve a városi buszok abszolút szabadon használhatóak. Mi rengeteget buszoztunk (az autónkat egyáltalán nem használtuk), és sok érdekes múzeumot megnéztünk. Elsőként Mozart szülőházát.
A múzeum képet ad a család életviteléről, legelőször arról a fájdalmas tényről, hogy bár Leopold Mozartnak, és feleségének, Anna Mariának hét gyermeke született, közülük mindössze kettő érte meg a felnőttkort: Wolfgang, illetve Nannerl becenevű nővére, akiről ITT olvashattok érdekességeket. Wolfgang hat gyermeke közül szintén kettő élte túl a kisgyermekkort.
Az ifjú Wolfgang, vagy Wolferl, ahogy a családban becézték.
Nem tudom, láttatok-e valaha Mozart-ábrázolást fehér paróka nélkül, én soha, lám, már gyermekkorában is fehér parókát viselt jeles alkalmakkor, de hogy lássátok, nem ezzel a hajzattal jött világra, megmutatom a múzeumban kiállított hajtincset.
Mozart haja.
Egyértelműen nem fehér. Bármennyire is meghökkentő a kiállított hajtincs, a hajak őrzése szokás volt ekkoriban; Mozart halála után felesége, Constanze őrizte férje haját, sőt, ajándékba adta a német zeneszerző, Karl Anschütz anyjának. A zeneszerző ajándékozott belőle, és nemrégiben, 2015 májusában a Sotheby’s egyik árverésén szerepelt tételként Mozart hajtincse. 
A szülőház után a másik nagy Mozart-emlékhely a család lakóháza, amely a folyó másik oldalán található, a Makartplatz 8. szám alatt. A család 1773-ban költözött ide, Wolfgang 1780-ig élt velük – noha ezen évek alatt számos hosszú utazást tettek Európában. Csakúgy, mint apja, a fiatal Mozart is a salzburgi hercegérsekek szolgálatában állt; az érsek keménykezű ember volt, Wolfgangot többször hozta megalázó helyzetbe, amit a fiatal művész egy idő után nem tolerált tovább: beadta felmondását, elhagyta Salzburgot, és úgy döntött, Bécsbe költözik. Így is tett; a császárvárosban ismerte meg leendő feleségét, Constanze Webert, akit aztán apja akarata ellenére vett nőül.
Constanze; a festmény Mozart szülőházában látható.
De térjünk vissza a lakóházhoz: 1944-ben bombatámadás érte, amelynek következtében a ház kétharmada megsemmisült. Vagy négy márványtáblán olvasható azon magánszemélyek és cégek nevei – köztük sok az amerikai és a japán -, akik adományaikkal hozzájárultak az újjáépítéshez, illetve a múzeum létrehozásához. A kiállítás 1996-ban nyílt meg.
A fenti múzeumokon kívül emblematikus még a Mozartplatzon álló Mozart-szobor, amely a dóm közelében található. A várost kettészelő Salzach folyó felett sok híd vezet át, köztük az egyik természetesen Mozart nevét viseli, egészen pontosan ez:
És ha már a hidat megemlítettem, nem feledkezem meg a Café Mozartról sem, amely a szülőház közelében található. De nem, Mozart nem járt ide. Persze, Mozart neve,emléke még számtalan helyen feltűnik a városban, ez a bejegyzés az én szubjektív válogatásom.
Amint azt már az előző részben is megígértem:
folytatása következik.