Amikor a croissant találkozik a muffinnal, abból lesz a cruffin!

  • 2018.02.05.
  • 9

Ha nem ettetek még cruffint, akkor itt az idő. Nem mondom, hogy egyszerű elkészíteni, mert akkor szimplán hazudnék; de aki szereti a kihívásokat, annak kifejezetten ez a süti való. Croissant muffin formában – a valaha kóstolt összes muffin közül nekem ez ízlik a legjobban.
Leveles tésztát kell készítenünk, amihez az első lépés a kelt tészta előállítása.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1,5 dl meleg víz
3 dkg élesztő
5 dkg cukor
csipet só
5+20 dkg vaj
1. A meleg vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
2. A konyhai robotgép üstjébe mérjük a lisztet, beleöntjük az élesztős vizet, a megolvasztott 5 dkg vajat, a csipet sót, és a dagasztókarral ruganyos gombóccá gyúratjuk a tésztát. Letakarjuk, kb. 40 perc alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
3. Amikor a tészta megkelt, elővehetjük ritkán használt tésztagépünket. Én mondjuk viszonylag gyakran használtam az enyémet, mígnem egyszer kölcsönadtam, és valami történt vele, mert azóta nem működik jól. Olyannyira, hogy újra és újra próbálkozom, és újra és újra síkideg leszek közben, hogy minek is adtam kölcsön, nem az első eset, hogy elrontva kapok vissza valamit, persze, ígérték, hogy hoznak helyette másikat, de annak már több mint egy éve. Szóval, a kelt tésztát 6 gombócba osztjuk, és egyesével kinyújtjuk a gombócokat a tésztagéppel a legvékonyabb fokozatig vékonyítva – az enyémen a 7-es a legvékonyabb. A hosszú sávot lekenjük a lágy vajjal, majd felcsavarjuk. Ilyen hengereket kapunk, csak vastagabbakat. Én ugyanis a gép hibája miatt kisebb tésztadarabokkal dolgoztam. (Minek is adtam kölcsön?!)
4. A hengereket aztán hosszában félbe vágjuk.

5. A félbevágott hengereket a réteges felükkel kifelé feltekerjük csiga formára, és a muffin tepsi mélyedéseibe helyezzük.
6. 7. Most újabb fontos lépés következik: legalább egy órán át hagyjuk kelni a csigákat. 8. Kapcsoljuk be a sütőt, és még most, amíg hideg, tegyük bele a muffintepsit, és úgy 35 perc alatt süssük meg a cruffinokat. Leszórhatjuk porcukorral, adhatunk hozzá lekvárt, mogyorókrémet…