Angliából hoztam a receptet, de eddig megfeledkeztem róla

  • 2018.01.30.
  • 5

Lassan egy éve, hogy Angliában jártunk , pontosabban abba a kiváltságos helyzetbe kerültünk, hogy kedves ismerőseink vendégül láttak bennünket otthonukban, amely Londontól egyórányira, Helmdonban található. Vendégeskedésünk egyik napján elvittek bennünket egy igazi, filmbe illő angol városkába, Stow-on-the-wold-ba, ahol szert tettem néhány receptes füzetre: az egyikben tradicionális angol receptek, a másikban almás receptek, a harmadikban pudingok – amiről ugye tudjuk, hogy nem feltétlenül a mi ismereteink szerinti pudingok -, a negyedikben kekszek leírásai találhatóak, kedves rajzokkal illusztrálva, amelyeknek azonban semmi közük az adott recepthez, sajnos.
Hazatérvén ezeket a füzeteket a megfelelő polc egyik megfelelő dobozkájába helyeztem, és ezzel a lendülettel meg is feledkeztem róluk. De hát mire nem jó a költözés, ugye? Az érintetlen, polcon álló dobozok is sorra kerülnek, s ha máskor nem, új helyükre kerülésekor csak belenézünk, hogy: hát ebben meg mi a csuda van…? És akkor jön a csodálkozás, hogy jééé, ezeket még Angliából hoztam…! Lapozgatni kezdtem a füzetkéket, és rájöttem, hogy egy csomó ugyanolyan recept van bennük. A kekszesen nevettem a legjobban, mert olyan elegáns nevet viselő scone-ok, meg biscuit-ek vannak benne, aztán csak vaj, liszt, tojás, meg mondjuk fahéj az egész. De mondjuk Devonshire Biscuit a neve. Amit most választottam, az a Honey Fruit elnevezést viseli, hát igen, kell bele összesen egy teáskanál méz, ami a gyümölcsösséget illeti, arról meg némi reszelt narancshéj gondoskodik. Lehetett volna mondjuk diós keksz, mert abból legalább kell bele úgy 5-6 deka, vagy csokis, mert abból is, de most ez a kötekedés részemről nem komoly ám, mert a végeredmény egészen meglepően finom lett.

Hozzávalók:
12 dkg vaj
12 dkg barnacukor (sima is jó)
1 nagy tojás
23 dkg liszt
5 dkg csokichips
1 narancs reszelt héja
6 dkg aprított dió vagy mogyoró (én pirított, durvára darált mogyorót használtam)
1 tk sütőpor
csipet só
1. A puha vajat a cukorral kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást, és jól kikeverjük.
2. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a diót (mogyorót), a sütőport, a csokichipset, a sót és a narancshéjat.
3. A tojásos keverékbe belevegyítjük a száraz hozzávalókat.
4. A masszából vizes kézzel diónyi golyókat formázunk, sütőpapírral borított tepsire rakosgatjuk, úgy háromujjnyi távolságra egymástól.5. Lisztbe mártott villával lenyomjuk a golyókat, megnyomhatjuk a vonalakra merőlegesen még egyszer akár.6. 180 fokos sütőbe tesszük a kekszeket, és úgy 10 perc alatt megsütjük.7. Vegyük ki az idő elteltével, akkor is, ha még sületlennek látszik. Ha már kicsit pirul, akkor jó lesz, csak ki kell hűlnie.Nagyjából 30 darab lesz belőle.