20 napos program a tiszta és rendezett otthonért " 2. nap

  • 2017.11.20.
  • 9

Megígérem, hogy itt a blogon nem erről fog szólni az elkövetkező 20 nap, de azok kedvéért, akik oly szépen kértek a Facebookon, hogy indítsam el a programot újra, hát megteszem. Hogy ne kelljen kattintgatni a régebbi bejegyzésekhez, elismétlem a korábban elmondottakat, és megnyugtatásul szeretném azt is elmondani, hogy jönnek receptek és egyéb írások, tehát tartsanak ki azok is, akik nem követik a programot!
A második napon főként a fürdőszoba lesz terítéken, aki elkezdte, és halad velem, nyomtassa ki a lapot, amelyen látható, hogy már nincs dátum sem, főleg azért, hogy akik később kapcsolódnak be, ne érezzék úgy, hogy lemaradtak valamiről.
Nos, nekiálltatok már az első nap feladatainak? Mosogató alatti zűrzavar megvan még? Íme a holnapi munkalap, hogy addig is lélekben rá tudjatok hangolódni. A munkalap letöltéséhez kattints ide!
A fürdő takarításához szükség lesz egy flakon savas tisztítószerre – az ecetes-vizes keverék is tökéletesen megfelel, ha Domestost vagy Flóraszeptet használsz, akkor arra -, egy nagy szivacsra, és mikroszálas törlőkendőkre, hogy hány darabra, az attól függ, mekkora a fürdőszobánk, mennyi letörölendő felülete van, illetve az ablaklehúzóra. Ha több fürdőszobával is büszkélkedhetsz, valószínűleg többen is vagytok hozzá, valakit (vagy akár mindenkit) taníts meg a családból, hogy segíthessen. A teendőink sora pedig:
1. Porszívózzunk fel.
2. Fújjuk be a szanitereket és a csapokat a savas tisztítószerrel, oszlassuk el a szivaccsal a mosdókagylón, a fürdőkádban, és hagyjuk hatni. Úgyszintén a zuhanykabint (ha van) fújjuk be, oszlassuk el a tisztítószert a szivaccsal.
3. Töröljük le a tükröt: egy fújás ecetes víz, mikroszálas törlőkendő.
4. Töröljük le a szanitereket és a csapokat ugyanezzel mikroszálas törlőkendővel. A WC-t most még ne piszkáljuk, előbb a zuhanykabin jön: ha csempézett, vagy üvegezett (vagy plexizett, a lényeg az, hogy szilárd az oldala, tehát nem körben függöny), öblítsük le a függőleges felületet, és húzzuk le az ablaklehúzóval a maradék vizet, majd töröljük szárazra a mikroszálas törlőkendővel. Töröljük le a zuhanyrózsát, illetve a csaptelepet is, majd legvégül a zuhanytálcát.
5. Most jön a WC: a kefével tisztítsuk körbe belül a szanitert, kívül, illetve az ülőkét szintén a mikroszálas kendővel töröljük le. Fújjuk be az ecetes vízzel a WC környékét is, és töröljük át. A mikroszálas kendő mehet a mosógépbe.
6. A csempét is töröljük át, ehhez használjunk egy új kendőt. (Mondtam, hogy érdemes belőle sokat beszerezni.)
7. Ha itt tartjuk a mosógépet, arra is szánjunk egy percet…
8. Végezetül töröljük fel a padlót. Mivel általában pár négyzetméterről van szó, nem biztos, hogy érdemes teleengedni a vödröt, eljárhatunk ugyanúgy, mint a csempénél, a tükörnél: ráfújjuk az ecetes tisztítót, és a mikroszálas kendővel áttöröljük. Ha rendesen felporszívóztunk, egész biztosan nem maradt sok piszok.
Ennyi.
Hagyjunk a fürdőben a mosdókagyló mellett egy mikroszálas kendőt, és beszéljük meg a családtagokkal, hogy használat után (vagy mondjuk minden este) töröljék szárazra a mosdókagylót, a kádat, a zuhanyozót. Akár lehet ennek a feladatnak egy vagy több felelőse, és ezzel megakadályozhatjuk a vízkőképződést.
Ami a zűrzavar felszámolását illeti, válasszunk ki egy tetszőleges fürdőszobai szekrényt (nálunk van alsó, felső – ez a tükrös -, illetve külön egy kis fiókos), vagy ha sok az energiánk, többel is megküzdhetünk, és tegyük ugyanazt, amit a mosogató alatti szekrénnyel: dobjunk ki mindent, amit nem használunk! A maradék holmit rendszerezzük kisebb dobozokba, kosarakba, például tegyük egy kis dobozkába az összes hajgumit és csatot, egy másikba a körömápoló szerszámokat, stb.
Csak öt perc: az étkezőasztalt gyakran letöröljük, de a székek sokszor elmaradnak… Hát most itt is vessünk be egy mikroszálas törlőkendőt. Ha van kedvetek, készítsetek előtte-utána fotókat a zűrzavar felszámolásáról, és küldjétek el nekem. Örülnék, nagyon. Jó munkát!

Címkék

Háztartás