A legjobb omlós túrós pite

  • 2017.10.15.
  • 5

Pitét enni jó. A pite olyan otthonos, gyerekkorbavisszarévedős, nagyihangulatú, illatos, finom. És soha nem állunk meg egy szeletnél, ugye… Lehet tepsis vagy kerek, kocka vagy szelet – a lényeg, hogy legyen. Almás, meggyes, szilvás, áfonyás, barackos, pudingos, vagy, mint most nálunk: túrós.
A tésztája a legfinomabb omlós tészta, aminek a titka az, hogy zsírral kell készíteni. Én ezúttal kacsazsírt használtam (általában azt használok), de sertészsírral is remek. Nem kell félni tőle, egyáltalán nem lesz “disznóízű” a süti, eszetekbe ne jusson ám margarinnal dolgozni!!!
Hozzávalók egy 29 cm átmérőjű kerek piteformához, a tésztához:
40 dkg liszt
12 dkg zsír
12 dkg tejföl
12 dkg porcukor
1 tojás
fél cs sütőpor
csipet só
A töltelékhez:
50 dkg túró
15 dkg tejföl
10 dkg cukor
1 tojás sárgája, és külön a felvert habja
mazsola/kandírozott narancshéj/bármi más aszalt gyümölcs, ha szeretjük – de ezek ki is maradhatnak
citromhéj

1. A piteforma aljába megfelelő méretű kerek sütőpapírt vágunk, oldalát vajazzuk-lisztezzük.
2. Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, akár kézzel, akár géppel. Két gombócra osztjuk, kinyújtjuk az elsőt, és az alőkészített piteformába helyezzük, a túllógó részeket levágjuk.
3. Összekeverjük a tölteléket, géppel gyorsabb lesz, de kézi habverővel is hamar megy. A tölteléket elosztjuk a tésztán.
4. Kinyújtjuk a másik tésztagombócot, és befedjük vele a piténket. A túllógó részeket levágjuk, körben pedig jól összenyomkodjuk az alsó és felső tésztalap összeérő szélét. Villával megszurkáljuk. 5. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük, nem kell nagyon, ne szárítsuk ki a tésztát.
6. Most megmutatom végre ezt a csodálatos, alulról felfelé kinyomós piteformát. Ilyen egyszerű kivenni belőle a sütit.7. Szórjuk le porcukorral, és lehet szeletelni.Tényleg nehéz abbahagyni. Én szóltam.



Címkék

Süti Túrós Süti