Mitől zöldül meg a gyümölcsös süti?

  • 2017.10.04.
  • 8

Biztosan sokan találkoztatok már azzal a jelenséggel, hogy ha fehér tésztába – általában kevert sütibe – meggyet, áfonyát, vagy más sötét színű gyümölcsöt kevertek, a tészta egészen hihetetlen zöld színű lesz, elsősorban a gyümölcsszemek körül. A látvány bizarr, és bizony előfordult, hogy valamelyik kávézóból rémülten hívtak, hogy Móni, ma kaptuk ezt a paleo meggyes sütit, lehetséges hogy penészes???
Nem, nem lehetséges, főleg, ha csupán előző nap készült. A minap egy társaságban ismét előkerült a téma, amivel azóta nem foglalkoztam, hogy valamennyi sütitésztánkat, amelybe belekeverjük a meggyet, vagy a más sötét gyümölcsöt, kakaós tésztával készítjük. A kakaósban nem látszik semmi furcsaság. Nos, mivel nekem szegezték a kérdést, most tényleg utánajártam, és azt találtam, hogy a szódabikarbóna lúgosító hatása a felelős a csodás zöld színért, ugyanis némely gyümölcs színanyaga reakcióba lép vele, oxidálódik. Két megoldás kínálkozik tehát: vagy kevesebb szódabikarbónát teszünk a tésztába (vagy sütőport, ami szintén tartalmaz szódabikarbónát), vagy kakaóval nyomjuk el a nem kívánatos színt.  
Meggyes, vagy meggyel is készíthető sütik a blogon:
Villámsüti, 5 perc keverés, 25 perc sütés
Germersdorfi cseresznyés pite
Galette
Muffin
Kaliforniai meggyes torta
Rosa Parks torta
Columbo kocka
Mákos Columbo
Paleo meggyes csokitorta