A díjnyertes leves: tejfölös-kapros újkrumpli!

  • 2017.06.16.
  • 8

Meséltem, hogy van nálunk itthon egy kis házi menza, mivel az  üzem a lakásunk mellett található – még pár napig, mert költözik a sütigyár!!! -, hárman főzünk váltva, és így kis családomnak, illetve a dolgozóknak is rendes ebédje van. Mindenki jól jár.
Viszonylag demokratikus intézmény ez a mi kis menzánk, mert szavazással döntjük el, mi legyen az ebéd, ez időnként megy, mint a karikacsapás, máskor kissé idegőrlő küzdelem. Már megfordult a fejemben, hogy diktatórikus eszközökhöz nyúlok, és egyszerűen kijelentem, mi lesz az ebéd, de hát mit tegyek, nem így szocializálódtam, továbbra is figyelembe veszem az egyedi igényeket. A kapros újkrumplilevest frissen dobta be valaki, eddig még soha nem merült fel, amire aztán – csodálkozásomra – mindenki felkapta a fejét, hogy hú, az jó lesz, én pedig csodálkoztam, mert biztos voltam benne, hogy lesz, aki a kapor hallatán majd jól azt mondja, hogy FÚJ. De nem volt, az én képzeletem pedig azonnal szárnyalni kezdett. Hozzágondoltam egy kis póréhagymát, répát, meg hogy legyen savanykás, hú, de jó lenne bele kovászos uborka leve, de hát nincs, nem baj, jó lesz a citrom is…
És összeállt a fejemben.
Megfőztem.
És a kollégák azt mondták, hogy ez a leves az utóbbi idők legjobbja.

Hozzávalók:
1 kg úkrumpli
3 szál új sárgarépa
1 szál póréhagyma
10 dkg füstölt szalonna
8 db jó minőségű virsli (szerintem az egyik legjobb a Lidl roppanós bécsi virslije, vagy a Wiesbauer prémium bécsije)
450 g tejföl
1-2 ek zsír
só, bors
1 csokor kapor
1 citrom1. A póréhagyma zöld részét levágjuk. A maradék fehér szár másik végét is lenyessük, majd hosszában elfelezzük, és kimossuk a homokot a levelek közül. Ez a póréhagyma tisztításának módja. Muszáj így felhasítva kimosni, mert esetenként bizony nagyon sok föld bemegy a rétegek közé. Ha ez megvan,. akkor vékonyan felcsíkozzuk a fehér szárat.
2. Megpucoljuk az újkrumpli, azaz egy éles kis késsel lehántjuk róla azt a vékony barna héjat. Nem kell meghámozni. Létezik újkrumpli pucoló kesztyű, akinek van ilyen, hát használja, de feltétlenül ossza meg velem tapasztalatait, érdemes-e egyáltalán beszerezni.3. A répát is megtisztítjuk, felkarikázzuk.
4. A leveses fazekunkba dobunk 1-2 ek zsírt (én mangalicát, vagy kacsazsírt használok), kiolvazstjuk rajta a szalonnát, majd beledobjuk a póréhagymát, és kis lángon pároljuk. Hozzáadjuk a krumplit és a répát, itt már feljebb csavarhatjuk a lángot, kissé átpirítgatjuk, majd felöntjük úgy 2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, ha van szárított zöldségkeverékünk, azt is teszünk bele egy-két evőkanállal. Megfőzzük.
5. Amikor a zöldségek megpuhultak, merőkanállal kihalászunk egy edénybe a krumpliból, úgy nagyjából a harmadát. Botmixerrel pürésítjük, sőt, beleturmixoljuk a tejfölt is. Visszazuttyantjuk a levesbe az egészet, és elkeverjük.
6. Felcsíkozzuk a virslit, felaprítjuk a kaprot, és mehet a fazékba. Egyet forr, és kész. Ha van friss petrezselyemzöldünk, azt is adhatunk hozzá. Tálalás előtt belecsavarjuk a citromot.
Hát így.
Van valakinek ilyen csodakesztyűje?Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...