Kapros-túrós pite

  • 2017.06.01.
  • 4

Kicsit elszámoltam a túrószükségletünket.
Az van, ugyanis, hogy egy ideje a zalavári Fehér Csabitól veszem a túrót, aki amellett, hogy kiváló minőségű tejtermékeket készít saját tehénállománya tejéből, hétgyermekes családapa. HETES.
Ő itt Csabi.
Alapító tagja Cekker elnevezésű bevásárló-közösségünknek, amelyet egyszer már megénekeltem ITT.
Csabi túrója fantasztikus – és már szinte hallom, hogy azonnal tegyem hozzá, hogy Emié, a feleségéé, mert valójában ezeket a csodákat ő készíti, Csabi az állatok körüli feladatokat, és a az árunak a vevőkhöz való eljuttatását intézi. Meg még ki tudja, mi mindent. De a túrót, (vajat, sajtokat, stb.) Emi állítja elő.
Hát tud valamit, az biztos.
Van olyan ismerősöm, akinek, miután megkóstoltattam vele ezt a túrót, szabályosan könnybe lábadtak a szemei, és azt mondta: ő gyerekkorában kóstolt utoljára ilyet, a nagymamájánál, falun. Mondtam is Csabinak, hozzál nekem ebből hetente kétszer tíz kilót, mostantól túrós lesz minden. De valahogy annyi mégsem kellett, úgyhogy adogadtam belőle ennek-annak, meg hát igyekeztem magunknak is ebből főzni, sütni. Ezért is lett az ebédünk egyik nap kapros-túrós lepény. Ja, mert a Cekkerben vettem egy csokor kaprot is, csak úgy. A lepény egyébként egy jó tartalmas leves után pont elég másodiknak.
Hozzávalók (egy szokásos nagy tepsi mérethez) – a tésztához:

40 dkg liszt
2 tojássárgája
3 ek cukor
8 dkg olvasztott vaj
1 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
csipet só

A töltelékhez:

1 kg túró
3 tojás + a 2 fehérje, ami a tésztából maradt
2 dl tejföl
5 ek cukor
2 ek búzadara
1 csokor kapor
fél kk só

A tetejére:

2 dl tejföl
1 tojássárga
1 ek porcukor

A tejet kézmelegre langyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Békén hagyjuk, amíg fel nem habosodik – azaz fel nem fut.
Közben egy kelesztőtálba (már ha van ilyenünk, ha nincs, egy sima műanyag tálba) mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, majd beleöntjük az élesztős tejet, és gyúrni kezdjük, Gyúrás közben az olvasztott vajat is hozzádolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk, ekkor lefedük a kelesztőtálat a tetejével, vagy ha más nincs, hát egy tiszta konyharuhával. Kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük, kivéve a tojásfehérjéket, mert azokat külön, habbá verve forgatjuk a masszába.
Kinyújtjuk a tésztát a tepsi méretére.

5. Elkenjük rajta a tölteléket. 6. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokosra, és ha felmelegedett, betoljuk a tepsit úgy 25-30 percre. Úgy 20  perc után megkenjük a túró tetejét 2 dl tejfölben elkevert tojássárgával, 1 ek porcukorral, és ezt még pirulásig sütjük.


Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...