Töpörtyűs pogácsa, ahogy a nagyi készítette

  • 2017.04.26.
  • 0

Gulyásleves mellé, vagy csak úgy magában? Egy jó töpörtyűs pogácsának NAGYON nehéz ellenállni. Nem is mindig kell, azt hiszem.
Ebben a pogácsában az a jó, hogy a gyermekkor ízeit hozza vissza, szép réteges a belseje, ráadásul nem tart sokáig az elkészítése: nem kell hajtogatni, pihentetni, hajtogatni, újra pihentetni – ennél sokkal egyszerűbb.Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tk cukor a tejbe
1 dl fehérbor
2 tojás
2 ek tejföl
35 dkg darált töpörtyű
10 dkg zsír (lágy, de nem folyékony)
1 ek só
A kenéshez:
1 tojás kevés tejjel, csipet sóval felverve

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson. Nem rég megkérdezte egy fiatal lány tőlem, mi az, hogy felfut az élesztő – és akkor nekem eszembe jutott, hogy mennyi bosszúságot okozott nekem ez a szakzsargon ifjú koromban. Mert mi az, hogy felfut? Hova??? Igazából csak felhabosodik. Életre kelnek az élesztőgombák, dolgozni kezdenek, ennek következtében az élesztős folyadék térfogata megnő. Hát ennyi.
Most, hogy ezt tisztáztuk, az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük – a felfuttatott élesztős tejjel együtt -, és összegyúrjuk.  
Kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagra, és negyed órán át pihentetjük. Utána berácsozzuk a tetejét, lekenjük a tojásos tejes keverékkel, majd pogácsaszaggatóval – ennek hiányában egy kisebb pohárral – kiszaggatjuk a tésztát.


Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, majd 190 fokosra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük őket.
Finom lelegen, hidegen, gulyás mellé, vagy csak magában… Legutóbb gombócos káposztához ettük. Na, az a másik gyengém.
Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...