Ha jól akarsz kinézni, tegyél érte!

  • 2017.04.10.
  • 8

Februárban végre rávettem magam, hogy elmenjek a keszthelyi Egészségfejlesztési Irodába. Hallottam már róla, hogy van ilyen, de valahogy sosem akartam szembesülni a cudar valósággal, hogy hogy is állok én egészségileg, meg mit is kéne változtatni.
Mert úgy gondoltam, tudom én azt anélkül is.
Állómunka, kevés mozgás, ittfáj-ottfáj, húdekövérvagyok, a szokásos.
Nos, most azt mondom, aki teheti, menjen el a környezetében működő EFI-be, ugyanis hasznos, és ösztönző lehet. Az országban 61 ilyen iroda működik, én pont olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy helyben található egy; de ezen a térképen ellenőrizhetitek, hogy van-e a közeletekben:

Amikor először elmentem, egy kérdőívet kaptam, amelyben az egészségi állapotomat, életmódom bizonyos területeit mérték fel (dohányzom-e, iszom-e, mennyit mozgok, effélék), de a kedvencem az első kérdés volt: “Nem:  (Ön férfi, vagy nő?)”
A kérdőív kitöltése után ráállítottak egy gépre, amely végigszkennelte a testemet. Naná, hogy lemérte a súlyomat, de megmutatta a zsír- és az izomtömeg-indexemet, a vázizom tömegemet, még a csontsűrűségemre vonatkozó adatokkal is szolgált. A vizsgálat szummája az volt, hogy igazából nem rossz a fittségi állapotom: a maximális 100-ból 75 pontot értem el, az iroda dolgozója – aki dietetikus – elmondása szerint ez az én korosztályomban kifejezetten remek eredménynek számít, ami azért elég szomorú. Az átlag az én sávomban 66 pont. Kiderült a gép adatai alapján, hogy rendkívül erős a csontozatom és a vázizomzatom, erre mondtam én, hogy amolyan parasztlány-típus vagyok, aki egy hegyet is elvisz a hátán, ha kell. Azt is megtudtam, amiben mindig is biztos voltam, hogy esetemben a BMI mutató egyenesen hülyeség, ha a testmagasságomnak megfelelő maximális értékre fogynék, akkor is soványnak néznék ki – de mindenesetre egy tízest ledobni, az nem lenne rossz.
A lakosság életmódváltoztatását ösztönözendő, ezek az irodák a helyi edzőtermekkel, uszodával szerződésben állnak, és a programba bekapcsolódók bérleteket kaphatnak ezekre a helyekre, illetve tájékoztatást ad az iroda az egyéb mozgási lehetőségekről. Én az egyik fitness terembe, egy bizonyos VacuStep gépre választottam egy tízalkalmas bérletet, és viszonylag örömmel távoztam azzal az útra bocsájtó rendelkezéssel, hogy hat hét múlva menjek el újra, hogy lemérhessük, történt-e változás.Elkezdtem a VacuStepet. Ez tulajdonképpen egy elliptikus gép, amelyben vákuumban edz az ember deréktól lefelé, ami mindenféle jó hatásokkal bír, még a narancsbőrt is képes egészen jól elmúlasztani. Nos, nekem nehéz volt, kínlódtam rendesen, de mentem. Aztán, amikor lejárt a bérletem, vettem egy sima bérletet a konditerembe, és azóta, amikor tudok, elmegyek, ha csak fél órára, hát annyira, de inkább így, mint sehogy. Emellett heti kétszer járok úszni, sőt, most a térdem miatt Hévízen egyéni gyógytornában is részesítenek, ami roppant tanulságos: a gyógytornász ugyanis rámutat, hogy egy bizonyos fájdalom miatt hogyan korrigálunk rossz testtartással, ami, ha nem vesszük észre, deformálódásokat okoz a testünkön. Szóval, ügyelni kell a helyes testtartásra!
Eltelt a hat hét, visszamentem, és az eredmény abszolút ösztönző volt: a súlyom 2 kg-val csökkent (hurrá!), és szinte az összes értékem javult kicsit, jó, a csont meg a vázizomzat nem, de az eléggé rendben is van. A mozgást folytatom, az evésre is odafigyelek, mert sajnos anélkül nem megy.
De haladok.
Szóval, fel a karosszékből, tudjátok, egy kicsi mozgás mindenkinek kell! Ha más nem megy, sétáljatok, íme az előnyei.

Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...