Medvehagymás pogácsa

  • 2017.03.26.
  • 6

Az éve első medvehagymás alkotása a konyhámban. Babgulyás mellé került az asztalra, egyszerű az elkészítése, azonban a kelesztés miatt nincs kész fél óra alatt. De persze, nem is kell, hogy mindent 15-20 perc alatt elkészítsünk, nem?Amikor Londonban szétnéztem a Waterstones könyváruház szakácskönyves emeletén található  több ezer szakácskönyv között, amellett, hogy kicsit elkeserített, hogy igazából minden meg van már írva, azt is meg kellett állapítanom, hogy a könyvek jelentős része azzal csábít, hogy legfeljebb fél óra alatt elkészíthető ételeket kínál. Oké, megértem én, hogy rohan az egész életünk, de nem akarok direkt arra berendezkedni, hogy az ételeket fél óra alatt letudjam. Néha annyira jólesik elbíbelődni egy-egy szép húsdarabbal, süteménnyel, ez a tevékenység képes az alkotás örömét nyújtani, és mint ilyen, inkább feltölt, mint kimerít.
Na jó, nem vagyok képmutató, máskor viszont kifejezetten szükség van a gyors receptekre. A lényeg, hogy ez most nem az.
Hozzávalók egy szép nagy mennyiséghez (két nagy tepsi minimum):
1 kg liszt
50 dkg főtt burgonya
20 dkg zsír
1 szép csokor medvehagyma
1 ek só
1 cs szárított élesztő
3 dl tej
1 kanál cukor
sajt a tetejére

A krumplit megfőzzük (héjában), kihűtjük, áttörjük (kruplinyomóval, reszelővel, végső esetben villával).
Tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a szárított élesztőt, a cukrot, ráborítjuk a krumplit. a zsírt, a sót, a langyos tejet, az apróra vágott medvehagymát, és begyúrjuk, cipóvá dolgozzuk. Egy órán át kelesztjük.
Előveszzük a cipót, lisztezett gyúrólapra helyezzük, kinyújtjuk, kb. 2 cm vastagra. Megvonalazzuk a tésztát – késsel csíkokat húzunk bele hosszában és keresztben is – majd lekenjük egy felvert tojással.
Kiszaggatjuk. Ha nincs pogácsaszaggatónk, akkor vékonyfalú pohárral.5. A maradékot persze újra összegyúrjuk, újra kiszaggatjuk. Tepsire helyezzük a pogácsákat, tetejüket megszórjuk sajttal, még 15 percig pihentetjük. 6. 200 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.
Gyertek a Facebookra is! Beszélgetni, lájkolni, nézegetni...