ÖRDÖGSZEKÉR GOMBA TOKAJI ASZUS MÁRTÁSBAN

  • 2019.04.22.
  • 3

























Pleurotus eryngii (King oyster mushroom)Az Ördögszekér gomba a laskafélék királya. Az angol elnevezése is erre utal. Finom, pikáns, kiemelkedik fajtársai közül, és az inyencek kedvencévé vált, mert ize leginkább a vadon termő gombákhoz hasonlit. Fehér színű tönkje igen vastag és hosszú, rajta (a termesztett egyedeknél) szinte nevetségesen picinyke és törékeny kalap ül. Szabadon termő egyedeknél a tönk egy kissé vékonyabb, a kalap pedig nagyobb.Kellemes ize mellett mégcsökkenti a vércukorszintet és szabályozza a koleszterinszintet,erősíti a véredények falát,csökkenti a szemnyomást,olyan anyagot tartalmaz, amely hatékony a tumoros betegségek kezelésében,erősíti az immunrendszert.Elkészitése3o dkg ördögszekérgomba1 közepes vöröshagyma3 ek vajkb 1 dl. tokaji aszu125 ml főzőtejszinsó, bors izlés szerint5 dkg sajt (lehet füstölt
A gombát megmossuk, felszeleteljük, a hagymát apróra vágjuk. Közepes lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat, rádobjuk a hagymát és a gombát, majd kb 7-8 perc alatt puhára pároljuk és elfőzzük a levét.A maradék vajat az aszuval feltesszük egy kisebb lábosban, és elpároljuk a bor alkoholtartalmát. Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk. A szószt a gombára öntjük, majd tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal.Én kuszkuszt készitettem hozzá.