Gombás lepény

  • 2019.08.19.
  • 7

Nem is gondolnád micsoda kiadós étel ez a lepény. Igazi régimódi recept olyan hagyománytisztelő fajta, ahol az időnek nagy jelentősége van. Nem egy gyors étel de mint általában megéri a törődést.Hozzávalók:650g csiperkegomba ( a mennyiség a nyers és pucolatlan állapotra vonatkozik).1 dl vegán tejföl20dkg liszt ( lehet rizsliszt, zabliszt, gluténmentes kenyérnek való liszt vagy teljes kiőrlésű)6 db tojássárgája (ha tojásra érzékeny vagy akkor ezt hagyd el úgyis összeáll és finom lesz)10 dkg nem hidrogénezett növényi margarin5 dkg vegán violife sajt1 gerezd fokhagymakókuszzsír, só, borsElkészítés:a lisztet a vajat, két tojássárgáját, sót, borsot elkezdjük összegyúrni és adunk hozzá pár evőkanál vizet míg ruganyos tésztát nem kapunk. Jól összedolgozzuk majd egy órára a hűtőbe tesszük. Azt gondolod hú de sok idő? Nem lesz az olyan sok. Közben össze kell állítani a gombás tölteléket ami kb pont egy óra lesz. Pucold meg a gombát és szeleteld fel. Mosd meg. Kis kókuszzsíron kezd el megpirítani. Először levet ereszt hagyd had párolódjon meg benne fedő alatt. Kis só bors mehet rá. Ha elfogyott róla a víz akkor tedd hozzá az összezúzott fokhagymagerezdet és pirítsd meg. Ne hagyd megégni épp csak keverd össze. Szedd ki egy nagy tányérra hogy minél gyorsabban kihűljön. Közben a sütőt melegítheted 180 fokra. Egy pite formát kenj ki kókuszzsírral vagy használj sütőpapírt. A hűtőből kivett tésztát vagy nyújtsd ki vagy kézzel formázd. A sütőforma alját terítsd be vele úgy hogy legyen pereme. Én kézzel szoktam szétnyomkodni egyenletesen a tésztát a tálban mert jó móka. Szeretem a rusztikus hatást amikor olyan életszerű és nem kimértek a dolgok. Süsd sütőben 20 percig. Ha a gomba meghűlt akkor keverd hozzá a tejfölt és a 4 tojássárgáját. Öntsd a gombás tölteléket a félig megsült tésztára. A tetejére reszelj sajtot. Tedd vissza a sütőbe még 20 percre. A sütőformában nyugodtan tálalhatod.