Didergő hidegre adható ideális válasz: Krumpli gánca, juhtúróval

  • 2019.11.16.
  • 1

Sziasztok! Ma reggel kiderült, hogy délre főznöm kell, az apósom születésnapja van. Tudtam, hogy ma van neki, csak azt nem tudtam, hogy én főzök. Valami különlegességet akartam csinálni, ami mutatósabb a pörkölt mellé mint egy tál galuska. Ekkor gondoltam a kapros juhtúrós sztrapacskára. Végig szuggeráltam azt a képet a piac felé menet, hogy csodák csodájára a jó idő és a szombat ellenére legyenek kevesen és ne kelljen sorba állnom, hogy a végére érjek a tennivalómnak. Olyan hamar végeztem hogy visszafele menet elgondolkodtam, hogy bemegyek a kedvenc turimba is, végtére is időmilliomos vagyok! Az időgazdálkodás jegyében, amíg Emőkét levittem a ház elé üldögélni (az igazi cél az lett volna, hogy próbáljon üríteni és felállni, a levegőzés összejött végülis) addig felraktam a krumplit főni a sztapacskához. Hmmm már közel kásásra főtt, amikor elolvastam a receptet, amihez nyers krumplit használnak. Akkorra már megvettem a házi tejfölt, juhtúrót, nem voltam hajlandó feladni a harcot. Az elmepalotám sietett a segítségemre, elővarázsolt egy 10 éves főzőműsoros emléket, ahogy néztem, hogy Bódi Margó adagolja ki a gáncát. Nos, a név és az összetétel azért maradt meg, mert azt gondoltam, hogy ennél nehezebb és egészségtelenebb kaját még nem láttam. Átfordítottam az infót: Ideális kemény fizikai munkához! Ezzel az ebéddel a többiek úgy ásnak majd, mint a gépsor. Gondoltam leírom, mert bár sok néven ismerik (dödölle, ganicza, gánca), nem ettem még eddig. A családom egy tagja sem. Megint csak futólag néztem át a receptet, lehet nem az autentikus, mindenki nagyanyjától elnézést kérek, aki máshogy készíti. Én így jártam el. Mi jól ettünk belőle, máskor is elkészítem, mert tömős és mutatós, magában is megállná a helyét. Hozzávalók:
(4 személyre, köretként) 65 dkg héjában főtt krumpli (hámozva) 80 g liszt 1 tojás 1 kk só 50 g füstölt szalonna 100 g juhtúró 150 g tejföl fél fej vöröshagyma bors opcionális: finom lehet ha kaprot is rakunk a tejfölbe Elkészítés: Amint említettem, a krumplit tegyük fel főni. Folyékony szál: a szalonnát ici pici kockákra vágjuk fel, pirítsuk zsírjára. Szűrjük le a pörcöt és tegyük félre. Kockázzuk fel a hagymát apróra. Rakjuk bele a zsírba, pirítsuk át. A krumplit szűrjük le, hámozzuk meg, törjük össze. Tegyünk bele sót, üssük bele a tojást és a lisztet. Kavarjuk át, hogy tömör, akár gombócolható masszát kapjunk. A hagymát szedjük ki a zsírból, terítsük szét egy sütőtál aljában, ügyeljünk arra, hogy bevonjuk, nehogy leragadjon. Kisebb, nagyobb gombócokat gyúrunk, vagy kanállal szaggatunk. Helyezzük rá a hagymára. A maradék zsírba keverjük bele a tejfölt, a juhtúrót és ha akarjuk a kaprot. Dolgozzuk össze. Ezt öntsük a gombócok közé, van ami rámegy, van ami közé, mindenhogy jó. Vegyük elő a szalonna pörcöt és szórjuk meg a tetejét. Toljuk be 180 fokos sütőbe felül sütős módra 20 percre. Szépségesre megsül.