Túrógombóc diétásan

  • 2019.10.24.
  • 6

Sziasztok!Kedves olvasó, most, hogy beugrottál a bulváros főcímnek, megkérdezném: Számodra mit jelent az, hogy diétás?
Melyik diétával kell megegyeznie? Ja, hogy mindegy, csak ne hízlaljon?Ok. Nem fog, ha így készíted.Amikor ilyen címet olvasok, mindig eszembe jut, hogy vajon mit kotyvasztott össze az illető, azért a kompromisszumért, hogy rámondhassa, hogy egészségesen eszik.
Mennyi többletmunkája van abban, hogy egyen - teszem azt - egy somlói galuskát.Inkább edd meg jó szívvel a kedvenc cukrászdádból és tűzd ki magadnak, hogy ezt a kihágást egy hónapban egyszer követed el. Mert sohasem az élelmiszer, hanem a fogyasztói szokások a hunyók.Visszatérve, ez a túrógombóc nem kotyvalék, ugyanis jó állagú, nincs fűrészpor íze és nem vesz több időt igénybe, mint a búzadarával készülő klasszikus.Ma a piac után meglegyintett a megszokás szele, hogy bemenjek a közeli hiperbe, hogy grízt vegyek, mert ugye úgy tanultam, hogy azzal készül és kicsit féltem is, hogy ha beleugrom az ismeretlenbe, akkor lehet szét fog esni főzés után, nem lesz olyan finom stb.De a széles út, ami könnyebb, ahol mindenki jár nem feltétlen vezet a legjobb eredményhez hosszútávon. Ezért képzeletben bocsánatot kértem a családomtól, ha moslékot tálalnék fel nekik... azért kicsit feldíszíteném azt is.De a kételyem elfújta a szél, amikor megkóstoltam a végeredményt.Ez olyan étel, amit nem kell megszokni, hanem egy az egyben átválthatsz rá és jó szívvel adhatod nekik. Sajnos van benne tejtermék, de nem tudom magam rávenni, hogy tojás fehérjéből készítsek túró pótlót, ahogy a paleoban megkövetelik. Kiráz tőle a hideg.Ha sok tojás fehérjéd van, készíts belőle óriás habcsókot és kend le felvert kókusz tejszínnel és halmozz rá idénygyümölcsöt.
De hogy túró pótló?!Mindegy, jöjjön a nevetségesen egyszerű recept:Gombóc:250 g túró6 evk kisszemű zabpehely2 tojásvanília kivonat(opcionális:mazsola, reszelt citromhéj)csipet sóAmibe forgatjuk:1 csapott evk zabpehely3 evk kókuszreszelék2 evk dióTetejére: baracklekvár vagy méz, fahéj stb. ízlés szerint, ha nem kaptál elég laktózt a túróból akkor öntsd nyakon egy adag mézes vaníliás tejföllel.Elkészítés:Ez pofátlanul könnyű, imádom az ilyen recepteket.Mérd ki a gombóc hozzávalóit, kavard át és hagyd állni 20 percig. A zab minden nedvességet magába szív és egy perc után szépen formázható masszát kapsz. Menj, intézz el addig valamit.Gyere vissza és forralj egy liter vizet. Sózd meg.Amíg forr a víz, vedd elő a prézli hozzávalóit és kávédarálóban daráld apró darabokra. A zab azért kell most is, mert a kókusz és a dió is sok olajat tartalmaz, nem tesz jót a gépnek és leégetheti benne a motort az erőlködés. Cukorral szokták ezt a funkciót kiváltani, de mi fifikásabban vagyunk.Ha megvan a prézli, akkor forró száraz serpenyőben pirítsuk aranyszínűre.A gombócokat vizes kézzel formázzuk, ebből a mennyiségből kb. 20-22 db lett, olyan nagyobb dió méretűek amik a főzéskor tovább nőnek.A szabály most is ugyanaz mint a hagyományosnál, ha feljönnek a víz tetejére, akkor kész, mehet a prézlibe.
Max. ha volt 2-3 perc egy főzet, ami 6-8 db. Gyorsan megvan.Tálalható, ehető, jó étvágyat!

Címkék

Menza