Raguleves

  • 2019.10.10.
  • 8

Dilemmában vagyok, nem tudom adhatok e pulykát a családomnak. Jó ára van, finom hús, jók az élettani tulajdonságai, DE: Teljesen meg vagyok lőve, mert olvasom a cikkeket, teljesen ellent mondanak egymásnak.Az egyik magasztalja, hogy minél többet együnk, a másik abból indul ki, hogy sok sok antibiotikumot és vegyi rásegítést kapnak a nagyüzemi állatok, meg amúgy is, a pulyka a író szerint egy beteges, csenevész jószág és óva int, hogy a számba vegyem. Pfff ezt matekozd ki. Én magam józan paraszti eszéből abból indultam ki, hogy amikor Amerikában háziasították ezt az állatot néhány száz éve egy erdei állatot hoztak be a háztájiba. Vagyis, az erdőben nem sokat gyógyszerezhették, ellenállónak kellett lennie, szinte igénytelennek kaja és orvosi ellátás tekintetében, mert a túlélés mindenek felett álló. Ha nyomi lenne, nem maradt volna meg. Eleve kevesebb idő tudott eltelni a baromfi háziasításához és tenyésztéséhez képest, nincs annyi ideje meggyengülni, betegessé válni.A lényeg, akkor tudsz egészséges húshoz jutni, ha te neveled fel és te adsz neki enni. Később te vágod el a nyakát, vagy nagyanyád aki nem szívbajoskodik, ha kopasztásról van szó. Ennél egy fokkal szívmelengetőbb, ha nyomakodsz
a vegetarianizmus irányába.
Ám ez az étel pulykával és csirkével is nagyon finom.
A raguleves számomra az otthon egyik íze, igazi kényelmi kaja, amit ősszel, télen szívesen fogyaszt az egész család. Anyukámat dicséri ez a fogás, az őt megelőző szellemi behatásról nincs tudomásom. Sok benne a zöldség, akad egy kis hús, pikáns de csak annyira amennyire elviselhető az egzotikum és laktató.Lehet variálni gombával, olyan zöldségekkel, amik épp otthon vannak. Készülhet tejtermékkel, kókusztejszínnel, lisztes habarással, vagy reform magliszttel. A lényegen nem változtat, finom.Hozzávalók:
4 főre25 dkg csirke vagy pulyka nyesedékfél fej vöröshagymakevés füstölt szalonna 5 dkg körülmindenféle zöldség: legutóbb belekockáztam negyed zellert, két szál sárgarépát, 10 dkg borsó, 1 szál petrezselymet. De kerülhet bele gomba, krumpli... ami szimpatikus és akad3 evk tejföl2 evk zabliszt2 gerezd fokhagyma1 tk szárított majoranna (pulykánál inkább tárkony illik hozzá)só, bors1 db babérlevél1 tk ételízesítő (piacos, amiben csak szárított zöldség van)
Elkészítés:A szalonnát felkockázom, és zsírjára pirítom. Felkockázott hagymát teszek rá, ha kevés a zsíradék és félsz hogy a odakapja a hagymát és később a húst, tegyünk még hozzá.Kitalálható a következő lépés: a húst néhány centis darabokra vágva hozzáadni és lepirítani.Adjuk hozzá a sót, borsot és a babérlevelet, a majorannát. Ízlés szerint.Fedjük le és alacsony lángon pároljuk.Közben a zöldségeket, a fokhagymát vágjuk fel és aprítsuk falatnyi darabokra. Folyamatosan adjuk hozzá és pároljuk össze.Kb. 10 perc után öntsük fel egy liter vízzel. Várjuk meg amíg felforr. Közben kavarjuk össze a tejfölt a zabliszttel, öntsük hozzá. Néhány percig még főzzük és kész vagyunk.