Túrórudi torta? ... Jó.

  • 2019.09.10.
  • 3

Sziasztok!Az elmúlt hetünk olyan édesbús és pokoli meleg volt, méltó lezárása a nyárnak. Rohanás, gondolkodás bölcsödéről, felrakott és levert burkolatokról, konyha elszívó magasságokon való összeütközés, vita és megnyugvás. De nem vehette el a reflektorfényt a "kis" picikémről, aki egész héten extrán igénybe vette a türelmem, ugyanis őnagysága úgy döntött, fényevéssel pótolja a válogatós, néhány falatos étlapját. Kár, hogy éjjel nem süt a nap... és ordít, hogy éhes. A kialvatlanság és a mozgó vércukra napközben is dráma királynővé tette, sajnos engem is. Mindketten rosszul éreztük magunkat, ő a döntése miatt, én amiatt, hogy látom nem tud jól funkcionálni és megszakadt érte a szívem. Egy desszertre megdobbant a szíve még ilyen nehéz időben is, a túrórudi. Így erre esett a választásom. Sajnos átadáskor a díszítésre félbevágott túrórudival váltotta ki a torta megkóstolását. Másnap talán megkóstolja a neki mentett darabot, hogy rájöjjön, ez AZ.De ő az a kislány, akinek a bulijára készültem végig agyban, félve attól, hogy a kevert tésztás és összedobós desszert tudásomat meghaladja egy szülinapi torta megsütése.Eszembe jutott, hogy legyintek egyet és megrendelem, de amikor a cukrászdánál bemondtam a paramétereket olyat árat mondtak, amit nem akarok kiadni egy 2 órás munkáért.Gondoltam, mire való a családi kötelék, ha még egy anyuka igyekezetét nem értékeli, aki elront egy tortát. Bíztam a jó szándékukban, hogy ha csúnya is lesz, szívesen megeszik, legfeljebb nem dicsérik.Megtaláltam ezt a receptet, ez alapján dolgoztam. Szerencsére dicsérték és én sem álmatlan éjszakákkal nézek elébe a jövendő tortasütéseknek.Néhány dologban eltértem a receptben, pl kevesebb cukrot tettem bele, kihagytam egy két hozzávalót.Roppant a csoki, krémes volt a túró, az alsó tészta tökéletesen kiegészítette a krémet a várakozásom ellenére. Úgy, hogy nem kellett habot felverni egy társasházban este 11 kor a piskóta tésztához.Hozzávalók:
A tésztához:
70 g liszt
50 g cukor
1/2 csomag sütőpor
30 g kakaó (cicás, nem nyuszis) 2 db tojás
Krém:
120 g cukor
10 g vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2,5 dl habtejszín
500 g túró
1,5 dl görög joghurt
20 g instant zselatin (1 csomag)2 marék mazsola: mert Z. imádja a "majosát", neki kedveztem, nem rontotta el, ahogy más ételben is jól működik a túróval.
Jó lenne belereszelni a citrom héját is, de sajnos nem találtam olyat, amit nyugodtam bele is tennék. Ha viasszal kezeltet találsz csak azt tedd bele, meleg vizes eltávolítás után, vagy bio amire rá van írva, hogy ehető a héja.

Teteje:
200 g étcsokoládé a tetejéreElkészítés:
0. lépések:Kapcsoljuk be a sütőt 150 fokra. Illetve tegyük ki a tejtermékeket szobahőmérsékletre a könnyebb összedolgozás miatt.A tésztával kezdjük: a tojásokat keverjük jól el a cukorral és vaníliás cukorral, a lisztbe keverjük bele a sütőport és a kakaót és végül fokozatosan keverjük bele a tojásba.
Kipapírozott 24-26 cm es formába öntsük és terítsük szét. 15 percig süssük légkeveréses sütőben.
Utána tegyük félre és hűljön ki teljesen.
A krém: A túrót törjük össze a cukrokkal, lazítsuk fel a yoghurttal, mazsolával. Facsarjuk bele a citrom levét.
A habtejszínt felvertem és a folyamat közben adagoltam bele a zselatint. Végül jól dolgozzuk össze a túrós krémmel.
Állítsuk össze a tortát: Fogjunk egy kapcsos tortaformát amiben sütöttük az alját vagy széles karimájú lábost a megfelelő méretben és béleljük ki celofánnal, hogy a széleken túlérjen. Beleigazítottam egy csíkot, rá 90 fokban a másikat. Nyomkodjuk bele a kihűlt tésztát. Öntsük rá a túrós krémet. ÉÉÉÉÉs tosszuk be a hűtőbe egy éjszakára. Mára ennyi, mosogatás, pakolás.
Másnap reggel: Olvasszunk fel a csokoládét kevés zsiradékkal és terítsük el a tetején. Hagyjuk lefolyni néhol és máshol megmutatni a túrós réteget.
Kontrasztnak rászórtam egy kis müzlit és beleszúrtam a gyertyát.

Update: Z. 2 napja bölcsödébe múlatja az időt napközben, a duplán vett létcsőfokokról és a boldog visongatásból úgy ítélem, szívesen megy.

Címkék

Süti!!