Kender: tudtad e?

  • 2019.03.12.
  • 3


A felirat elég vicces, jól mutatja az előítéletek agyatlanságát: Ez a kender ipari célú rost kinyerésérére szolgál. THC (hallucinogén tartalom amiért elszívják a kistestvérét) tartalma közel 0. Kérlek hagyd békén!Lehet, hogy még azt is odaírtam volna: mielőtt rongálsz, olvass utána 5 percet!De ők csak szolidan odaírták a honlap címét hogy ellenőrizhető legyen az állítás. Ez a bejegyzés azért íródott, mert azt akarom, hogy ezeket az információkat valaki, valahol olvashassa az anyanyelvemen. Ezeket a dolgokat még nem láttam sehol sem, pedig nem kevésbé fontosak, vagy érdekesek.Tudjátok, mostanában (a készülő projectem miatt) sokkal több gondolatomat foglalja le a jövő. Nem a távoli megfoghatatlan éra, amikor már a nap kialszik és az emberiség kis kolóinái fognak vándorolni bolygóról bolygóra, hanem az a jövő, ami mondjuk 30 év múlva lesz.Vajon a gyerekem hány olyan állatot fog látni a könyvében, amire kénytelen leszek azt mondani, hogy: - Sajnos drágám, ez a faj már kihalt.Vagy fogja még ismerni azt az érzést, hogy harapni tudja a levegőt, mert olyan tiszta? Vagy tud e valahol kirándulni, ahol nincsen szemét eldobálva?Megszakadt a szívem, a múltkor belefutottam egy videóba, ahol egy szörfös ringatózott a tengerben, hullámra várva. Oldalra nyúlt, egy zacskó, másik oldalra, egy palack és egyre érezhető volt, hogy neki is akkor esett le mennyire nagy ez a probléma. Az alatt a fél perc alatt, kb. 10 ilyen cafatot szedett össze. Mindannyian a nyomorult műanyagba fogunk belefulladni.A következő generáció csak nézni fog, hogy hogyan lehettünk ilyen hülyék. Tudhatjuk a megoldást, mégsem tettünk érte.
A szemetelés - akik követik a blogot - tudhatják, hogy vesszőparipám és nagyon fontosnak tartom az újrahasznosítást. Igen, egy lakásban elég bosszantó kerülgetni a szelektívbe való szemetet, engem meg az bosszant, hogy úgy veszem meg a 2 darab halat, hogy a műanyag fólián kívül van egy karton doboz, amihez hozzá sem ér a termék és úgy dobjam ki, kvázi, használat nélkül. Nem! De lépjünk csak megint hátra egy lépést.A szemét és műanyag krízis (szerintem használhatom ezt a kifejezést) akkor csökkenthető, ha nem bocsátunk ki több műanyagot.Hogyan lehetséges ez? Terjeszteni kell a tudást, hogy kiválthatók legyenek és nem egy k€rva almát megvenni egy külön zacskóban.Ma amikor kipakoltam a cuccaimat a boltban, konkrétan hülyének néztek, hogy miért nem zacskókban raktam le azt az ötféle zöldséget, hiszen hozzáér ahhoz a mozgó szalaghoz, ami PISZKOS!
Meg hogy gurultak a hagymák... na bumm. Ennyi megvető tekintettel régen találkoztam, mert raboltam azt a 10 másodpercet, mert annyival volt több idő belepakolni a szatyromba. Tudom, amikor milliárd számra fogynak akkor mit számít a te 2-3 megmentett darab jövőbeli szemeted, amit más letéphet?Hátha olvassa más is, aki ezek után meg fogja spórolni a gyerekének azt a néhánnyal kevesebb szemetet.
Summa summarum: Nemet mondani a zacskózásra.
Bocs, kicsit hosszúra eresztettem a dumát, de ez ki akart jönni. Témába vág, mert itt egy lehetséges megoldás. Tudtad e?MINDEN MŰANYAG kiváltható kenderrel!Minden tevékenység és termék, amelyhez fát használnak fel, jobban működik kenderrel.Kender: az egyetlen növény, amely táplálhat téged, hajlékot nyújthat, ruház téged és amely meg is gyógyíthat.A kender növekedése közben méregteleníti a talajt eltávolítja a káros vegyi anyagokat és szennyeződéseket. Betakarítás után az ottmaradó gyökérzet, a levelek, szárak gazdagítják a talajt értékes ásványi anyagokkal, nitrogénnel és oxigénnel. (eco-műtrágya)A kender 4x több széndioxidot használ fel, mint a fák.Az első feljegyzett eset, amelyben a kendert orvosi céllal használták i.e.2700-ból datálják.Henry Ford (tudod az autómágnás) Kender autója, amelynek a szlogenje: " a földből kinőtt" - és tényleg!Mivel a kocsi karosszériáját kenderből készült, "műanyaggal" gyártották, amiről azt állították, hogy erősebb mint az acél (? Ne már fiúk, ha ez igaz...) és emellett kenderolajból gyártott ethanollal ment.Not bad.De az usában 1937-ben törvényen kívüli rosszfiú lett a kender, így teret adva az akkor növekedő műanyag, papír és olaj iparnak.
1 acre (angol hold: 4047 m2 ) területnyi kender egy év alatt 3 tonna növényi fehérjét, 300 gallon vagyis 1135 liter olajat és 30 tonna rostanyagot ad.A méhek imádják a kendert, a kender pollenjeiből készült méz sötétzöld.