Sertésszűz francia hagymamártással, sajtos burgonya tócsnival

  • 2018.02.20.
  • 9

Hétvégén sertésszüzet készítettem, ami ismét nagyon jól sikerült, mert vaj puha lett. Most aszalt szilva mártással kombináltam és így is nagyon szerettük. Mivel el vagyok kicsit maradva recept ügyileg, most egy korábbi verziót hoztam, mustár és hagyma kedvelőknek.Sertésszűz francia hagymamártással, sajtos burgonya tócsnivalHozzávalók (4 személy részére):80 dkg sertésszűz3 vöröshagyma1 fokhagyma2 púpos teáskanál dijoni2 púpos teáskanál magos4 evőkanál fehérborecet4 evőkanál olívaolaj2 dl fehérborsóborskakukkfűa mártáshoz:1,5 dl tejszín1 evőkanál liszta sajtos burgonya tócsnihoz:80 dkg burgonya3 evőkanál liszt1 tojás10 dkg reszelt goudasófehérborspetrezselyem3-4 evőkanál zsemlemorzsaolaj a sütéshezElkészítés:A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd a kétféle mustárt kikeverjük az olívaolajjal és bekenjük vele alaposan. Tepsibe helyezzük, majd megszórjuk kakukkfűvel,
aláöntjük a bort és a fehérborecetet. A kétféle hagymát megpucoljuk, a vöröset karikára darabolva, a fokhagymát pedig gerezdekre hagyva a húsra halmozzuk. Alufóliával lefedve 160 fokos előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 1-1,5 óra alatt puhára pároljuk. Ezután a sertésszüzet kiemeljük egy tányérra, amit tálalásig lefedünk alufóliával. A visszamaradt szaftot krémesre turmixoljuk. A tejszínhez adjuk a lisztet, csomómentesre keverjük és hozzáöntjük. Edénybe öntjük, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Amennyiben nagyon sűrű lenne, hígíthatjuk vízzel.A tócsnihoz a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. Elvegyítjük benne a lisztet, a tojást és a reszelt sajtot. Sóval, borssal ízesítjük, illetve egy kisebb csokor friss, darabolt petrezselyemmel is megszórjuk. Jól összedolgozzuk, golyókat formálunk belőle, amit tenyerünkkel ellapítunk. Zsemlemorzsába forgatjuk, kevés, felhevített olajon mindkét oldalukat készre sütjük.