Tejszínes-póréhagymás sertésszűz

  • 2017.09.18.
  • 2

Nem vagyok úri lány, de a sertésszűz a kedvencem, ha már disznóhúsról van szó. Egyébként sikerül olyan árban beszereznem, mint a csirkemellfilé, így igazából nem is gondolkodok rajta, amikor rá kerül a választás. Óvatosan kell vele bánni, mert könnyen kiszárad, de ha pont eltaláljuk akkor nagyon finom omlós, puha és szaftos marad. Szoktam egészben sütni, amennyiben szeletelem rövid ideig serpenyőben először magas, majd közepes lángon készítem el. Tejszínes, hagymás szaftosan került az asztalra, csak egy tésztát főztem mellé. Na jó, ha házi lett volna, az lett volna az igazi. :) De arra sajnos nem volt időm.Tejszínes-póréhagymás sertésszűzHozzávalók 2 személy részére40-50 dkg sertésszűzfrissen őrölt borsőrölt szerecsendiósó1 póréhagyma1 dl száraz fehérbor5 dkg vaj3 evőkanál olívaolaj2 dl húsalaplé vagy víz1,5 dl tejszín1 tesákanál keményítőElkészítés:A sertésszűzet ujjnyi vastagra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval. Olívaolaj és vaj keverékén mindkét oldalát megpirítjuk, éppen, hogy csak színt kapjon. A póréhagymát felkarikázzuk, hozzáadjuk, végül felöntjük borral és a húsalaplével. Addig pároljuk fedő alatt, amíg a hús megpuhul. A keményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd a szaftot ezzel sűrítjük be. Amennyiben nagyon sűrű lenne, adhatunk hozzá egy kevés húalaplét vagy vizet.Főtt tésztával tálaljuk. Illik hozzá még a burgonyapüré, a krokett vagy éppen egy krémes polenta.