Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)

  • 2017.05.22.
  • 8

Nagyon szeretem az epert és ilyenkor, amikor szezonja van, akkor általában ezzel a gyümölccsel készülnek a sütemények itthon. Piskótába, túrós vagy joghurtos krémmel, pudingos változattal is nagyon finom, úgyhogy lehet próbálkozni bátran. Beindítom a lekvár főzést és a befőttek elrakását is. Eddig ezt mindig anyára bíztam, de végre lesz egy saját, nem is kicsi spájzom, ahol ha nem olyan sok, de mindenből elfér egy pár üveggel. A héten az eperrel fogom kezdeni. Azt, hogy milyen változatban fogom eltenni, még nem tudom, de gyorsan ki kell gondoljam. Addig is nassolok egy szelet tortát. Sajnos kicsit korán fotóztam, másnap ennél sokkal szebben szeletelhető, de mi nem bírtuk ki. Egyébként 4-5 óra alatt is megköt a zselatin, de a legjobb egy éjszaka.Túrós-joghurtos epertorta, csokoládés piskótával (gluténmentesen)Hozzávalók (22cm átmérőjű torta formához)a piskótához:10 dkg darált dió2 teáskanál kukorica keményítő1 teáskanál sütőpor10 dkg étcsokoládé8 dkg olvasztott vaj4 tojás8 dkg nyírfacukora túrós-joghurtos réteghez:40 dkg házi túró40 dkg görög joghurt15 dkg nyírfaporcukor4 g étkezési zselatin3 evőkanál víz1 citrom reszelt héja1/2 citrom leveaz eperzseléhez:30 dkg eper1,5 dl víz2 evőkanál nyírfacukor8 g étkezési zselatintovábbá:20 dkg eper
Elkészítés:A dióban elvegyítjük a keményítőt és a sütőport. A csokoládét a vajjal együtt gőz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük a nyírfacukorral, majd egyesevél hozzáadjuk a sárgáját. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, majd belecsurgatjuk a vajas csokoládét. Vajjal kikent tepsibe öntjük, elsimítjuk és előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük, 25-30 perc alatt készre sütjük. Formába hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt kivesszük, a tetejét egyenesre vágjuk és visszahelyezzük a formába.A túrót és a joghurtot simára keverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a levével. A zselatinhoz hozzáadjuk a vizet, alacsony lángon addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzáteszünk 2 kanállal a túrós keverékből, jól kikeverjük, majd beleöntjük a többihez és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk. A csokoládés piskótára kanalazzuk és elsimítjuk. Az eper egy részét felszeleteljük kirakjuk a torta tetejét vele.A másik részét, a víz és a nyírfacukor hozzáadásával felfőzzük, majd leszűrjük, átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményből kiveszünk 4 evőkanállal, hozzáadjuk a zselatint és újramelegítjük, amíg el nem olvad, majd a többihez adjuk. Leöntjük a torta tetejét.Egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.