Sós kalács

  • 2019.12.05.
  • 2


Annyira finom lett, hogy biztos megsütöm karácsonykor reggelire. Csak egy kis vajjal is fenséges, de nem fog megsértődni egy szelet sonkától vagy jóféle sajttól sem. Az eredeti recept fűszeres kenyérnek nevezi, de a férjemmel megállapítottuk, hogy aligha kenyér az, amiben tojás, vaj és tej is van. Így aztán nem fogja gazdagítani a kenyerek sorát a receptek között, de új fejezetet nyithat.
Hozzávalók:50 dkg liszt3 dkg élesztő1 kockacukor2 evőkanál puha vaj2,5 dl tej1/2 teáskanál só1/2 evőkanál őrölt köménymag1/2 teáskanál őrölt szerecsendió1 tojásElkészítés:Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a vajat. A lisztet keverőtálba tesszük, mélyedést készítünk benne, és beleöntjük a tejet, a felvert tojást és a fűszereket. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A kelesztéshez begyújtjuk a sütőt, és 50 fokon tartjuk 5 percig. A tésztát lefedjük, és csukott sütőben kelesztjük. Kizsírozzuk a kenyér/kalácsformát. A tésztát átgyúrjuk, a formában hagyjuk még 20 percig. Közben előmelegítjük a sütőt, a tetejét bevágjuk, a legalsó rácson sütjük 180 fokon 50-60 percig. Forrón meleg vízzel megkenjük, és rácson kihűtjük.(A Mester Kiadó receptkártyájáról).Ha szeretne egy szép könyvet nyerni, akkor kattintson ide.Olvasnivaló a kék szövegre kattintva:A kenyérről szól ez a prédikáció.
Meg persze sok mindenről, ami az életszükségletünket jelenti.„Áldott az Úr! Napról napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene” (Zsolt 68,20)