IV. Ennivaló úti beszámoló Kárpát-aljáról 3. rész: Beregi töltött káposzta

  • 2019.11.18.
  • 1

Kárpát-alján egy Szernye nevű településen laktunk, a református egyház vendégházában. Nagyon szép épület, a gyülekezeti ifjúság is itt gyűlik össze. Van lehetőség közösségi játékokra, beszélgetésre, teázgatásra. A lelkészházaspár nagy szeretettel fogadott. Mindkét este főtt vacsorát kaptunk. A jól ismert babgulyást egyik nap, és egy helyi specialitást, a beregi töltött káposztát másnap. Nagyon meg voltam hatódva. Mi többnyire hideget vacsorázunk. A receptet elkértem. Íme:"HOZZÁVALÓK: 1 fej vékony levelű káposzta 1/2 kg darált hús 1/2 kg rizs 2-3 fej hagyma 2 nagy evőkanàl sertèszsír 1 ek pirospaprika 1 kávéskanál őrölt bors só, delikàt 2 gerezd fokhagyma apróra vàgva 2-3 darabka füstölt szalona bőr 2 dl paradicsomlé ELKÉSZÍTÉS: 2 fej megpucolt, felaprított hagymát megfonnyasztjuk a zsíron, közben kissé megsózzuk, így nem ég oda. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát , a borsot majd vègül a darált húst ès ízlès szerint az ètelízesítőt. Visszarakjuk a tűzre, alaposan összekeverjük ès rögtön ràöntünk a masszára 1 dl paradicsomlevet. A hagymàszsíros, fűszeres daràlthúst mèg 5-10 percet pàroljuk a paradicsom levèben. Ezt a masszàt ajànlatos megkóstolni, mert kissè sósnak kell lennie mivel rà kell szàmolnunk arra , hogy összevegyítve a rizzsel majd veszít a sósságából. A rizst alaposan leöblítjük, átmossuk, majd hozzáadjuk a darált húsos meleg masszàt. A rizses húshoz hozzàkeverünk mèg egy fej nyers apróra vàgott hagymàt, amitől a töltelékünk édeskés ízt fog majd kapni. Jól összedolgozzuk. A káposzta leveleit forró ecetes vízben megfonnyasztjuk, majd hideg víben lehűtjük, és ezekbe tekerjük a darált húsos keveréket. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a füstölt szalona bőrt ès a hulladék kàposztaleveleket apróra vágva. (A legjobb, ha öntöttvas edényt használunk a főzéshez.) Szorosan egymás mellé, több sorban lerakjuk a töltött tekercseket. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A káposzta tetejét egy kistányérral befedjük, végül fedővel lezárjuk a lábast, és nagyon alacsony hőfokon főzni kezdjük. Amikor forrni kezd, felöntjük egy kevés paradicsommal. Fedő alatt további 20 percig főzzük."Nagyon finom volt. Mindig csodáltam azokat, akik ilyen apró töltelékeket készítenek.Balra a tiszteletes asszonnyal, aki ezt a finom ételt készítette.Itt laktunk
Képek az épületből:A templom is gyönyörű.Van egy cigány gyülekezetük is saját óvodával, iskolával. Nagy segítség ez a felzárkóztatásban. Felsőben már együtt tanulnak a többiekkel. 10 éve még 100 fős volt a közösség, mára 400 főre duzzadt. A képen a nők és a gyerekek láthatóak csak, mert a férfiak dolgoznak, sokan távol az otthonuktól.Hogy miért kell külön templom? Mert kicsit más az istentisztelet. Lazább, fesztelenebb, talán nem is éreznék jól magukat a kötöttebb alkalmakon.