Fordított körtetorta

  • 2019.11.09.
  • 8


Régóta szemeztem már ezzel a tortával. Most nagyon szép körtét láttam a piacon, és eszembe is jutott. Nagyon egyszerű az elkészítése, és finom, mutatós. Hasonlít a Tarte Tatin-hez, de ez nem omlós tészta. Barátnőm lányától kaptam egy nagyon szép, kivehető aljú piteformát, ebben készítettem el, nem ügyelve a figyelmeztetésre, hogy esetleg csorogni fog. Tehát egy darabból álló formát kell használni. Nagy baj azért nem történt.Hozzávalók:
4 közepes, kemény húsú körte5 dkg olvasztott vaj5 dkg nádcukor17.5 dkg finomliszt1 kávéskanál sütőpor17.5 dkg vaj17.5 dkg cukor4 tojás1 csipet só1 teáskanál vaníliaaroma1 teáskanál LimoncelloElkészítés:Az 5 dkg vajat felmelegítjük, és elkeverjük benne a nádcukrot. Nekem nem oldódott fel teljesen, talán meg kellett volna darálni. A formát kikenjük vajjal, és beleöntjük a keveréket. A körtéket meghámozzuk, ketté vágjuk, és elhelyezzük szépen. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót. A többi vajat és a cukrot robotgépbe tesszük, habosra keverjük, majd felváltva adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a tojást. Végül a Limoncellot és az aromát. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A vajas keveréket a körtékre öntjük, szépen elsimítjuk, és kb 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből, lehúzzuk róla a karimát, és ráfordítjuk egy rácsra. Leemeljük az alját is, esetleg eligazítjuk a tetejét, és kihűtjük. Tálalhatjuk tejszínhabbal, vagy nyáron egy gombóc fagylalttal is.Bibliás elmélkedés:Nagyon tetszik a mai áhítat a Virtuális kávézóban. Szeretettel ajánlom olvasásra:Megtanulni örömöt adni.(katt a kék szövegre)